Egy új autógyártó jelent meg Ausztráliában és hidrogénüzemű autók bevezetését tervezi az országban

A H2X most mutatkozott be Ausztráliában, ahol azt ígéri, hogy autói megújuló energiaforrásokat és anyagokat használnak majd.

A hidrogénüzemű autók abban különböznek az elektromos járművektől, hogy a meghajtás egy elektro-kémiai reakció eredménye. Van üzemanyagtartályuk, de azt benzin helyett hidrogén gázzal töltik meg. Amikor a gázt oxigénnel keverik egy üzemanyagcella felhasználásával, az villamos energiát hoz létre, ami mozgatja az autót. A legnagyobb előnye az, hogy ebből a folyamatból vízgőz bocsátódik ki és nem olyan káros anyagok, mint a benzin esetében.

Forrás: Gizmodo

Hátránya, hogy bár a hidrogén a leggyakoribb elem a világon, drága a begyűjtése és a szállítása.

A H2X vezérigazgatója, Brendan Norman, aki korábban a BMW-nél, az Audinál és a Volkswagennél dolgozott, elmondta, hogy 5000 munkahelyet kíván felajánlani a technológiában és a gyártásban az elkövetkező öt évben a Wollongongban található Port Kembla központban.

„Ma bemutatjuk cégünket, mely nem csak Ausztrália fejlett technológiáját és mérnöki képességeit demonstrálja a tiszta energia területén, hanem valóban tiszta alternatívát nyújt a közlekedésben”, mondta Norman a cég sajtótájékoztatóján.

„Az Ausztráliában jelenleg folyó számos Zöld Energia fejlesztési projekt révén egyedülálló lehetőségünk van egy jelentős gyártási művelet visszahozására az országba.”

Első projektjük egy hidrogénüzemű SUV – a Snowy, az ausztráliai vízrendszerről elnevezve -, amelyhez 60 kilowattos üzemanyagcellát és 190 kilowatt teljes teljesítményt nyújtanak. Arra számítanak, hogy a prototípus novemberre elkészül, és azt remélik, hogy 2022-re vagy 2023-ra elkezdhetik a kereskedelmi gyártást. 2025-re a gyártó azt tervezi, hogy évi 25 000 autót fog gyártani annak érdekében, hogy versenyezhessen a nagyobb szereplőkkel.

Noha ez azt jelenti, hogy néhány éven belül láthatjuk a Snowy-t az utakon, mindez a hidrogén töltőállomások rendelkezésre állásától is függ. A benzinkutak száma egész Ausztráliában jelentős, ám alternatív üzemanyagforrásokhoz hozzájutni – mint például a hidrogén – bonyolultabb lehet.

Az elektromos járművek esetében is az a nehézség, hogy bár tudják használni a szabványos elektromos töltőpontokat, de azoknak könnyen elérhető helyen kell lenniük. Ha a hidrogéntöltő állomások elsősorban a városban lesznek, az megnehezíti a tulajdonosok dolgát, amikor a városon kívül kell közlekedniük.

Bár a hidrogén üzemű autók még nem jelentik a realitást Ausztráliában, két másik cég is ilyen irányú terveket fontolgat. A Toyota Mirai még nem erősítette meg, hogy árulni fogja járműveit az országban, bár a hírek szerint már tervezik. A Hyundai Nexo pedig az év végére tervezi ottani megjelenését.

Mivel helyi cégek befektetnek a technológiai fejlesztésekbe, a zöld autók gyártása tűnik a jövő útjának Ausztráliában.

Forrás: Gizmodo

https://www.gizmodo.com.au/2020/06/australia-gets-a-new-hydrogen-car-maker/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936