Egy új bevonat lehet a kulcs a könnyebb lítium-fém akkumulátorokhoz

Néhány éve a tudósok a lítium-fém akkumulátorokat tekintik a következő nagy áttörésnek az akkumulátor technológia területén, a lítium-ion akkumulátorokhoz képesti két nagy előnyének köszönhetően. Az egyik az, hogy súly-fontonként 33%-kal több energiát képesek tárolni. A másik, hogy jelentősen könnyebbek annak köszönhetően, hogy az elem pozitív végződése, az anód lítiumból készül grafit helyett.

A lítium-fém elemekkel az a probléma, hogy gyakran kis, ingaszerű kiemelkedéseket, úgynevezett dendriteket hoznak létre. Idővel ezek a dendritek át tudják lyukasztani a védőfilmet, ami elválasztja egymástól az elem pozitív és negatív végét. A két vég kapcsolódása rövidzárlatot tud okozni, amitől kigyulladhat az egész akkumulátor.

Most a Stanford Egyetem tudósai úgy gondolják, megoldották a problémát. Védő bevonatot fejlesztettek ki, ami jelentősen korlátozza a dendritek növekedését. Az új réteggel a csapat azt állítja, hogy olyan lítium fém elemet építettek, ami 160 újratöltés után is megőrzi eredeti teljesítményének 85%-át. Ezzel szemben a legtöbb jelenlegi lítium fém elem ugyanakkora élettartamnál csak az eredeti teljesítményének 30%-ára képes.

Az új, nagyobb kapacitású akkumulátor különösen fontos lehet az elektromos járművek esetében. A lítium-fém elemeket használva az elektromos autókkal megtehető út jelentősen megnőhet.

A gyakorlati felhasználásig persze még hosszú az út, amit az is jelez, hogy a tudósok már 2015-ben beszéltek a technológia lehetőségeiről. Az új védőbevonat a lítium-fém elemekkel kapcsolatos problémáknak csak egy részét oldja meg.

Forrás: Engadget

https://www.engadget.com/2019/08/26/new-coating-lighter-lithium-metal-batteries/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936