Egy új kutatás egymillió mérföld megtételére képes elektromos autó akkumulátort ígér

Az elektromos motorok különösen nagy elektromosság igényűek, ami az újratölthető akkumulátorokra nagy terhelést jelentenek. Az elektromos járművek, mint a Teslák akkumulátorai nagyjából 300-500 ezer mérföld élettartamúak, de egy kutatói csoport úgy gondolja, hogy képes lenne ezt megduplázni, és így az akkumulátorok akár tovább bírhatják, mint maguk az autók.

A Halifaxi Nova Scotia Dalhousie Egyetem kutatói által a hónap elején a The Journal of the Electrochemical Society-ban publikált cikk egy olyan új lítium-ion akkumulátort ír le, amely akár egy millió mérföld megtételére is képessé teszi az elektromos autót 4000 feltöltéssel, miközben élettartama végéig csak a töltési kapacitása 10%-át veszíti el. A legtöbb vezető ennél jóval rövidebb távokra használja az autóját két töltés között, de az új akkumulátor technológia kimondottan hasznos lehet a taxik, transzferjáratok és szállító teherautók számára.

Az ilyen akkumulátorok pontos összetétele általában titkos szokott lenni, de annak ellenére, hogy a Dalhousie 2016 óta kizárólag a Tesla számára fejleszt lítium-ion akkumulátorokat, a cikkben pontosan közzéteszik az újfajta technológia részleteit, melynek során optimalizálják az összes összetevőt, köztük a mesterséges grafitot. Ezt követően javítják a lítium-nikkel-mangán-kobalt oxid nanostruktúráját, hogy egy olyan kristályszerkezetet hozzanak létre, amely kevésbé hajlamos a hasadásra és így a teljesítménycsökkenésre.

A közzététel vélhető oka, hogy így a többi, az akkumulátor technológia javításán dolgozó kutatói laboratórium elé egy teljesítmény referenciát állítanak, tehát ideális esetben az 1 millió mérföldre képes akkumulátor még csak a kezdet.

Ráadásul néhány nappal a cikk megjelenése után a Tesla szabadalmat kapott egy új elektromos jármű akkumulátorra, amely majdnem ugyanolyan összetételű, mint a cikkben részletezett. A feltalálók közt szerepelt a Dalhousie Egyetem akkumulátor laborjának vezetője is. Ennek az új lítium-ion akkumulátornak a pontos részletei még nem ismertek, de egy kutató szerint nagy az esély rá, hogy máris túlszárnyalja a cikkben leírt akkumulátor teljesítményét. A gyártás megkezdéséről még nincs hivatalos bejelentés.

Forrás: Gizmodo

https://gizmodo.com/new-research-promises-electric-car-batteries-that-last-1838357663

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936