Egy új mesterséges intelligencia chip nanoszekundumok alatt képes a képfelismerési feladatok megoldására

Egy új típusú mesterséges szem, amely a fényérzékelő elektronika és a neurális hálózat egyetlen apró chipen történő kombinálásával készült, néhány nanoszekundum alatt képes felfogni, hogy mit lát, sokkal gyorsabban, mint a meglévő képérzékelők.

A számítógépes látás a mesterséges intelligencián alapuló számos alkalmazáshoz nélkülözhetetlen, az önvezető autóktól az ipari robotokig. A gépek pedig már nagyon jól tudnak a szenzorok által érzékelt információra válaszolni. De a legtöbb képfelismeréshez nagy számítástechnikai teljesítményre van szükség. A problémát részben az jelenti, hogy a hagyományos szenzorok rengeteg adatot felvesznek, köztük olyanokat is, amelyekre nincs szükség a kép azonosításához. Az adatok feldolgozása pedig lelassítja az észlelési folyamatot.

Az a szenzor, amely egyidejűleg képet rögzít és dolgoz fel anélkül, hogy adatokat konvertálna vagy továbbadna, sokkal gyorsabban ismeri fel a képeket, sokkal kisebb energia felhasználásával. A bécsi Institute of Photonics publikálta a találmányt, amely utánozza azt, ahogyan az állatok szeme előkészíti a vizuális információkat, mielőtt továbbítaná azokat az agyhoz.

A csapat néhány atom vastagságú, wolfrám-diselenid lapból építette a chipet, fényérzékelő diódákkal maratva. Ezután összekapcsolták a diódákat, hogy neurális hálózatot képezzenek. A chip előállításához felhasznált anyag egyedi elektromos tulajdonságokat kölcsönöz annak, hogy a dióda – a hálózat csomópontjainak – fényérzékenysége külsőleg állítható legyen. Ez azt jelentette, hogy a hálózatot kiképezhették a vizuális információk osztályozására azáltal, hogy a diódák érzékenységét úgy állították be, hogy a helyes válaszokat adják. Ily módon az intelligens chipet kiképezték az n, v és z betűk stilizált, pixelezett változatainak felismerésére.

Ez az új szenzor egy újabb izgalmas lépés afelé, hogy több AI-t kerüljön a hardverbe, így gyorsabbá és hatékonyabbá váljon. De addig még hosszú utat kell megtenni. Egyelőre a szenzor csak 27 detektorból áll, és a 3×3 blokkos képeket képes kezelni. Ennek ellenére a chip végre tudja hajtani a sztenderd felügyelt és felügyelet nélküli gépi tanulási feladatokat, beleértve a betűk osztályozását és kódolását.

Forrás: Technology Review

https://www.technologyreview.com/f/615316/ai-chip-low-power-image-recognition-nanoseconds/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936