Egy új töltési technológia felgyorsítja az elektromos autók töltését

Egy kanadai cég, a GBatteries Energy állítása szerint egy új technológiával 5 perc alatt fel tudja tölteni egy elektromos Chevrolet Bolt gépkocsi akkumulátorát 119 mérföldnyi útra, ami fél töltöttséget jelent, 10 perc alatt pedig teljes töltöttséget tud elérni.

Az új technika előnye nem csak a töltés gyorsaságában rejlik, hanem az akkumulátor élettartamát is kevésbé csökkenti, mint a hagyományos töltési mód. Az eddigi módszerrel 17 töltés után az akkumulátor kapacitása 83%-ra csökkent, gyors töltéssel az akkumulátor 110 töltés után is megőrzi kapacitása több mint 85%-át.

A problémák: egyelőre kisebb akkumulátorokon végeztek csak teszteket, az elektromos Bolt eredményei számítógépes modellezésből származnak.

A gyorsabb töltéshez szükséges minimális hardver (a hullámforma létrehozásához szükséges tápszűrő) és software beépíthető a járművekbe. De még gyorsabb lenne, ha a DC gyorstöltőkbe építenék be és elérnék, hogy az OEM-ek olyan software fejlesztéseket vezessenek be, amik képessé teszik a járműveket az új töltési protokoll elfogadására.

Az elektromos járművek elterjedésének nagy lökést adna a gyorsabb töltés, az, hogy hosszabb utakat is nyugodtan megtehetünk velük, mert nem kell aggódnunk a töltése miatt. Várhatóan ettől visszaesne a kereslet a hidrogéncellás járművek iránt, amelyekhez egyelőre komoly infrastrukturális fejlesztések szükségesek.

Forrás: www.motortrend.com

https://www.motortrend.com/news/new-ev-recharging-tech-technologue/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936