Egyedülálló kerékpáros dzseki segítheti a biztonságot az autonóm autók világában

Díjat nyert egy speciális dzseki a Chicago-i IDEA Nemzetközi Design Konferencián, ami a kerékpárosok észlelésében segíti az autonóm autókat.

Philip Siwek, egy designer tanuló olyan reflektív dzsekit tervezett, amin számos QR kód szerepel, amelyek egy nap segíthetik az önvezető járműveket a kerékpárosok jobb észlelésében, és a mozdulataik értelmezésében.

Forrás: Digital Trends

A kerékpárosok kihívást jelentenek az autonóm járművek számára, mivel könnyűek, dinamikusak és gyorsak. Emellett nyitott struktúrájuk van, kicsi a tömegük és minimális a felületük. Az autonóm autók lidar-ja számára ez a csőkeretes vékony szerkezet kevés lehetőséget ad a megfelelő észlelésre. A tervező elmondása szerint a célja az volt, hogy olyan rendszert tervezzen, amely hatékony azokban a helyzetekben, amikor az autó szenzorainak és a tárgyfelismerő algoritmusainak nehéz a feladat. Ilyen például az éjszakai vezetés, a rossz időjárási körülmények és a forgalmas városi területek.

A QR kódok designja és elhelyezése a kulcs ahhoz, hogy a dzseki elérje a célját. A különböző részeken elhelyezett különböző kódok segítik az autonóm autót abban, hogy felismerje nemcsak azt, hogy egy kerékpáros van előtte, hanem azt is, hogy melyik részét látja a kerékpárosnak, így jobban tudja értelmezni a környezetet és a helyzetet.

Siwek javaslata szerint a járművek szoftverét úgy lenne célszerű megtervezni, hogy megértse a kerékpáros mozdulatait, amikor az jelzi a sávváltási vagy kanyarodási szándékát. A tervező azt is számításba vette, hogy sok kerékpáros hátizsákkal közlekedik, így olyan helyekre tette a kódot, ahol mindenképpen kilátszik.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/unique-cycling-jacket-could-boost-safety-in-a-world-of-autonomous-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936