Együtt fejleszt a BMW és a Jaguar

A Jaguar az i-Pace, a BMW pedig az i3 révén már kínál elektromos autót, de úgy tűnik, a kínálat további szélesítését már közösen oldanák meg.

A BMW a következő öt évre 12 teljesen elektromos hajtású modellt ígért, és a Jaguar Land Rover terveiben is több elektromos modell szerepel. A fejlesztések azonban drágák, ezért is egyezett meg a cég a továbbiakra szoros együttműködésről ezen a téren. A közös fejlesztőközpont Münchenben működik majd, és a BMW eDrive hajtásrendszerének ötödik generációjából kiindulva fejlesztik majd a közös villanyautó-alapokat. A megállapodás szerint mindkét gyártó maga állítja majd elő az így kifejlesztett alkatrészeket, bár valószínű, hogy ha azonos beszállítóktól rendelnek majd, azzal is jelentős megtakarítást érhetnek el.

A helyzetet közelebbről ismerők szerint a megállapodás egyenes következménye a Jaguar Land Rover nehéz anyagi helyzetének. Miután a tavalyi évet 3,6 milliárd fontos veszteséggel zárta, minden lehetőséget megragadnak a költségek csökkentésére. Nyilván az sem véletlen, hogy épp a BMW-vel sikerült megállapodni: a brit cég vezérigazgatója, Ralf Speth, és a villanyautó-programot vezető Wolfgang Ziebart is a BMW-től érkezett a Jaguar Land Roverhez, és úgy néz ki, a régi kapcsolatok még működnek.

Fotó: BMW

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/06/06/egyutt_fejleszt_a_bmw_es_a_jaguar/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936