Együttműködésben a JRC-vel

2016. március 26-án a milánói JRC-ben (Joint Research Centre) tett látogatást dr. Szalay Zsolt, a Mobilitás Platform elnöke, a ZalaZONE tesztpálya kutatás-fejlesztési vezetője. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a tagállamok közös érdekeit képviseli, miközben független marad a különböző nemzeti vagy privát érdekektől. A hat európai városban működő JRC, amely összesen mintegy 2800 tudományos munkatársat foglalkoztat, legnagyobb laboratóriumát és szakértői csapatát Isprában működteti, ahol fogadták a Mobilitás Platform elnökét.

– Itt foglalkoznak a mobilitási kérdésekkel, így egyebek mellett a károsanyag kibocsájtással is, de az itteni kirendeltség kapta meg a hálózatba kapcsolt és autonóm járművekkel kapcsolatos felkészülés feladatát. Egy bizottsági direktíva alapján – tanulva a diesel-gate eseményeiből – nekik kell felkészülniük arra, hogy a piacról – meghatározott szelekcióval – kiválasztott járműveknek ellenőrizzék a biztonságosságát és a funkcionalitását.

A lényeg, hogy tavaly decemberben meghívtuk őket a ZalaZONE-ra egy előzetes megbeszélésre, amelynek most volt a viszontlátogatása. Nagy eredménynek számít, hogy összeállítottunk egy közös mérési sorozattervet, amelyet idén szeptemberben, októberben végrehajtunk majd a tesztpályán, amit aztán publikálni is fogunk. Számunkra ez nagyon fontos lehetőség arra vonatkozóan, hogy mint független jármű tesztkörnyezet kapcsolódni tudjunk az Európai Bizottság – szintén függetlenséget hangoztató – laboratóriuma munkájához – mondta érdeklődésünkre dr. Szalay Zsolt.

S.G.

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936