Elektromos kamion a töltőgyártótól

Az eddig leginkább elektromos busztöltőiről ismert gyártó, az ABB akkumulátortechnológiás teherautót mutatott be. A svájci cég az E-Force One-nal közösen fejlesztette ki az elektromos áruszállítót, amellyel az ABB második generációs Formula E versenyautóját szállították a széria berni nyitóeseményére.

A nyerges vontatót az ABB által gyártott villanymotorral, inverterrel, hajtás- és akkumulátorrendszerrel szerelték. A 25 tonnás jármű 310 kWh-s akkumulátorcsomaggal rendelkezik, amely hat óra alatt tölthető fel teljesen. Így a jármű hatótávolsága 300 kilométer, de a legnagyobb kapacitású akkumulátorcsomaggal akár 500 kilométert is meg tud tenni egy feltöltéssel. Működés közben a 360 kW-os elektromotorok 2700 newtonméteres nyomatékot adnak le, amivel játszi könnyedséggel tud elvontatni a nyerges vontató 12 tonnányi áruval megrakott félpótkocsit. Maximális sebessége viszont nem lehet több 85 km/óránál.

A kísérleti fázist követően az ABB a jelenleg 11 dízelüzemű járműből álló flottáját a következő három évben kivétel nélkül elektromosra cseréli. Ily módon akár évente 400 tonnával is csökkenthetik a flotta szén-dioxid-kibocsátását. Az ABB további célja, hogy 2022-re egy sorozatgyártásra érett, elektromos teherautókból álló kínálattal rendelkezzen.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/06/28/elektromos-teherautot-mutatott-be-egy-svajci-ceg/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936