Elektromosra cseréli összes buszát egy város

Észtország hat évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy fővárosában ingyenessé tette a közösségi közlekedést. A kritikusok akkor színvonalesést, elöregedő buszokat és káoszt vizionáltak. Ez olyannyira nem jött be, hogy nemcsak nyereséges lett a helyi közlekedési vállalat (Tallinna Linnatranspordi – TLT), hanem már azon dolgozik, hogy teljes flottáját null-emisszióssá tegye.

Ennek érdekében a TLT 650 akkumulátortechnológiás buszt vásárol 2035-ig. Ennek köszönhetően nemcsak a belső égésű motorral ellátott autóbuszok, hanem a trolik is eltűnhetnek a 430 ezer fős város útjairól. Igaz, a trolik nem tesznek ki akkora mennyiséget, hiszen jelenleg “mindössze” 50 darab Solaris-gyártmányú trolibusz közlekedik Tallinnban.

A beruházás egyik első lépéseként a TLT megállapodást kötött az Eesti Energia állami vállalattal elektromos buszok teszteléséről. Az együttműködés célja, hogy kiépíthessék a város számára legjobban megfelelő töltési rendszert. Hamarosan 10 elektromos busz állhat forgalomba kísérleti jelleggel két viszonylaton az észt fővárosban.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/01/11/elektromosra-csereli-osszes-buszat-egy-varos/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936