Elon Musk irigylésre méltó jövőt ígér az önvezető autók számára

Elon Musk szerint a Tesla teljes önvezető szoftverének hatására át kell gondolni azt, hogy hogyan használják az emberek a járműveiket.

A cég 2020 második negyedéves értékelése során Musk elmagyarázta, hogy a Tesla hogyan gondolkodik járműveinek jövőjével kapcsolatban. Az autógyártó jelenleg fél-automata Autopilot rendszerét fejleszti, ami szenzorokat és kamerákat használ, amelyek bizonyos meghatározott körülmények közt támogatják a jármű önálló közlekedését. Egy „teljes változat” várható a közeljövőben, amely emberi felügyelet mellett képes elvezetni az autót egyik pontból a másikba. Ez a teljes, autonóm verzió felé vezető lépést jelent.

Musk bejelentésében elmagyarázta, hogy a teljes önvezetéséhez szükség lehet az emberek járműhasználatának újragondolására:

„Amikor a járművek teljesen önvezetővé válnak, mit fognak csinálni az emberek az autóban? Én azt gondolom, hogy valamilyen produktív vagy szórakoztató tevékenységet. Például filmnézés, játszás, munka jöhet szóba. De ez még a jövő. Már tettünk néhány játékot és felszerelést az autóba, de csak a mulatság kedvéért.”

Ezek szerint a Tesla azzal foglalkozik, hogy hogyan csökkentse a vezetés monotóniáját az autóban. Fokozatosan egyre több szórakoztató funkciót ad érintőképernyőihez. A 2019 szeptemberében megjelentetett 10.0 szoftver verzió egy új karaoke funkciót adott hozzá a lehetőségekhez, valamint a Tesla Arcade játékot.

Egyelőre azonban a Tesla eléggé visszafogott abban, hogy az autonómia hogyan változtatja meg az autók belső terét. 2017 májusában Musk azt mondta, hogy nem számít drámai változásokra az autók belső design-jában. „Esetleg az ülések szembefordításáról lesz szó, de ezt nem hívnám radikális változásnak.”

A 2017 júliusában megjelentetett 3-as Modell esetében a Tesla eltávolította a műszerfalat a kormánykerék mögül, aminek oka az volt Musk elmondása szerint, hogy az autonóm járművekben a műszerfal kevésbé lesz fontos.

Más autógyártókkal ellentétben a Tesla nem mutatta be a show-kon az autók belső terét. Ez alól kivétel a 2019-es koncepció autó, amelynél megmutatták a kormánykerék nélküli belső teret. Ezzel szemben a Volkswagen 2017-ben bemutatott egy képet az I.D. Buzz hippi furgonról, ahol az ülések szembe vannak fordítva, hogy az utasok beszélgethessenek.

A Tesla részletezte az autonómia felhasználásával kapcsolatos érdekes terveit. Körvonalazott egy robotaxi szolgáltatást, ami utasokat szállítana, és így pénzt keresne a tulajdonosainak. Ugyancsak leírt egy hangvezérelt vezetési rendszert, ami haza tudja szállítani az utasokat.

De a design területén a Tesla egyelőre még csak korlátozottan mutatkozott be. A Tesla fő erőssége az elektromos autók tervezése, amik nem térnek el nagyon kinézetben a hagyományos autóktól, és így bátorítják az embereket a váltásra. Talán az autonómia terén is jobban beválik az ismerős kinézet, ami nagyobb elfogadottságot eredményez.

Forrás: Inverse

https://www.inverse.com/innovation/tesla-full-self-driving-elon-musk-suggests-how-it-may-transform-car-rides

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936