Elon Musk szerint a Teslának jövőre már lesznek önvezető autói, emberi vezető nélkül

Elon Musk azt mondta újságíróknak Brazíliában, hogy nagyjából jövőre ugyanekkor a Teslának emberi vezetőt nem igénylő önvezető autói lesznek.

Ez Musk legújabb idővonala a Tesla teljes önvezetéssel kapcsolatos erőfeszítéseiről, de ez eddig még sosem volt pontos.

A Tesla vezérigazgatója pénteken Brazíliában tartózkodott. Az utazás oka a helyi kormányzattal kötött együttműködés volt, hogy elindítsanak egy programot, amely összekapcsolja az amazóniai régiókat a SpaceX Starlink műholdalapú internetével, de állítólag a Tesláról is beszélt a helyi újságíróknak.

Azt mondta, hogy 2023 májusára már lesznek olyan önvezető autói, amelyek irányításához (sőt ellenőrzéséhez) nem kell ember a volán mögé.

Musk nem az első alkalommal állítja ezt. Már 2020 óta mondja azt, hogy az év végéig 1 millió robotaxija lesz a Teslának az utakon. Nemrégiben módosította ezt a kijelentését arra, hogy 1 millió ember lesz benne az FSD Beta programban. Ez elég nagy különbség.

A „robotaxi” kifejezés azt jelenti, hogy egy jármű taxiszolgáltatást nyújthat anélkül, hogy sofőr ülne a volánnál.

A Tesla Full Self-Driving (FSD) béta verziója viszont bár rendelkezik az önvezető rendszer összes funkciójával, de ezek gyakran meghibásodnak, ezért szükséges, hogy a vezető mindig a vezetésre figyeljen és készen álljon az irányítás átvételére. A felelősség tehát a sofőré.

Az ötlet az, hogy a Tesla folyamatosan fejleszti a rendszert az FSD béta-flottáján keresztül végzett teszteléssel, és adatgyűjtéssel a neurális hálózatok betanításához. Abban reménykedik, hogy kellő fejlesztéssel az FSD-rendszere végül elég biztonságos lesz ahhoz, hogy a járművezetők felügyelete nélkül is használható legyen, de kétségek merültek fel afelől, hogy ez megtörténhet, miután eddig már több bejelentett határidővel csúszott.

A Teslának megvan a maga módszere az önvezető rendszerek fejlesztésében, ami nem egy egyszerű feladat. Musk pedig minden lehetőséget megragad termékei reklámozására és a körülötte levő felhajtás növelésére extrém kijelentéseivel. Bár nemrég beismerte, hogy nehéz előrejelezni az önvezetés fejlődését, azért ő rendszeresen megpróbálkozik vele, még ha általában téved is.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2022/05/22/elon-musk-tesla-self-driving-cars-without-human-driver-next-year/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936