Első alkalommal hagytak jóvá gépjármű vezető nélküli parkolást

Automatizált parkolási szolgáltatást vezetett be a Bosch és a Daimler a Stuttgartban található Mercedes-Benz Múzeum parkolóházában. A két vállalat megkapta az automatizált parkolási rendszerre vonatkozó jóváhagyásokat Baden-Württemberg illetékes hatóságaitól. Az automatizált szolgáltatás okostelefonos alkalmazáson keresztül érhető el, és nem igényel vezetőt, emberi felügyeletet. Ezzel a világ első, teljesen automatizált (SAE 4 szint) parkolási funkciója elérhetővé vált mindennapi használatra is.

„Az automatizált parkolási szolgáltatásunk a világon az első infrastruktúra alapú megoldás a teljesen automatizált parkolásra, melyet a hatóságok jóváhagytak” nyilatkozta Dr. Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsi tagja.

Forrás: Autonomous Vehicle Technology

Az automatizált parkolás onnan indul, amikor a járművezető behajt a garázsba, kiszáll, és okostelefonján egy kiválasztott parkolóhelyre küldi járművét. Az autó a kijelölt helyre gurul és leparkol, majd később ugyanezen az útvonalon tér vissza a kiszállási pontra.

A folyamat a Bosch és a Mercedes-Benz által kidolgozott intelligens parkoló-garázs infrastruktúrán alapul. A Bosch garázsban elhelyezett szenzorai figyelik a vezetési felületeket és azok környezetét, információt biztosítva a járművek irányításához. A járműben lévő technológia az infrastruktúra oldali parancsokat vezetési műveletekké konvertálja. A járművek akár le, illetve fel is hajthatnak a rámpákon a parkoló garázs szintjei között. Amennyiben az infrastruktúra oldali szenzorok akadályt észlelnek, a jármű azonnal megáll.

A hatóságok tesztként fogják fel a jelenlegi megoldást, a végső jóváhagyás lehet a következő mérföldkő a Bosch és a Daimler számára. Az érdekelt felek hamarosan napi üzemelésben tapasztalhatják meg az innovatív parkolási szolgáltatást a Mercedes-Benz Múzeum parkoló garázsában, biztonsági felügyelet nélkül.

Forrás: Autonomous Vehicle Technology

https://www.autonomousvehicletech.com/articles/1890-driverless-parking-without-human-supervision-approved-for-first-time?

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936