Ezért vált sok autógyártó cég elektromos robogók és e-kerékpárok gyártására

Számos cég – mint a Bird és a Lima – gyárt már elektromos robogókat, amelyek egyre elterjedtebbek a városokban. Mostanában a nagy autógyártó cégek is, mint a BMW, VW, GM, Peugeot, Skoda, és még sok más, elkezdtek kétkerekű elektromos járműveket gyártani.

Legutóbb a Seat jelentkezett egy gyors, teljesen elektromos robogóval. Az új jármű nem egy egyszerű e-robogó, mint a Bird vagy Lime robogók, hanem egy üléssel rendelkező 125 cm3-es elektromos robogó 11kW-os motorral. Ez elegendő a 3,8 s alatt 0-ról 50 km/h-ra gyorsuláshoz.

A robogó 100 km/h maximum sebességre képes, és egy feltöltéssel 115 km-t tud megtenni. Két ember számára teljesen kényelmes, még két bukósisak is elfér az ülés alatt. A Seat eddig nem mutatott érdeklődést az elektromos robogók iránt, mi okozhatta a változást?

Minden bizonnyal az autógyártól látják, hogy a városi közlekedés egyre inkább az elektromos kétkerekűek irányába változik, a hagyományos autók helyett. Egyre több város zár le területeket az autós forgalom elől a kerékpárok, robogók és kisebb járművek védelmében. Az elektromos robogó és roller megosztó cégek egyre népszerűbbé válnak. Az elektromos kerékpár eladások az egekben vannak és gyorsabban nőnek, mint valaha.

Úgy tűnik, hogy az egyszemélyes elektromos járművek, mint az e-kerékpárok és e-robogók, e-rollerek jelentik a városi közlekedés jövőjét. Még az utazásmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek is látják, hogy merre tart a közlekedési ipar. Az Uber igazgatója már tavaly azt jósolta, hogy a cég egy évtizeden belül több utazást fog lebonyolítani e-robogóival és e-kerékpárjaival, mint autókkal.

A GM tavaly jelentette be elektromos kerékpárját, amellyel céljuk, hogy ne csak autósokat, hanem a kerékpárosokat is elérjék. A BMW is megjelentetett elektromos robogót, a BMW C Evolution elektromos maxiscooter nagy sikert ért el. A Peugeot-nak egész sor elektromos kerékpárja van és a Skoda is megjelent már ezen a téren.

A legtöbb autógyártó azonban nem saját e-kerékpárokat és e-robogókat épít, hanem partnerekkel szerződnek le ebből a célból. A Seat sem saját ötlettel jött elő, hanem a Silence S01 elektromos robogót dolgozták át.

Azaz az autógyártók látják, hogy ez a jövő irányzata, de azért még nem mernének mindent feltenni rá. Sokkal egyszerűbb egy partnerséggel indítani a kétkerekű elektromos járművek számukra új területén. Ha már azt látják, hogy van piaca a dolognak, és hasznot hoz, akkor valószínűbb, hogy eredeti e-kerékpárokkal és e-robogókkal fognak előrukkolni.

Forrás: Electrek

https://ww.electrek.co/2019/11/29/big-car-companies-are-making-electric-scooters/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936