Floridában július 1.-étől kiengedik az utakra az önvezető autókat biztonsági vezető nélkül

Az új törvény célja, hogy versenyképessé tegye Floridát a többi állammal szemben, ahol már engedélyezik az önvezető járműveket. A törvény aláírására a már építés alatt álló nagy sebességű autonóm jármű tesztelési pályán került sor.

A törvényben szerepel a megkötés, hogy csak emberi operátor nélküli működésre tervezett automata autókra vonatkozik, azaz a 4. és 5. szintű önvezető járművekre, amelyek egyelőre még csak tesztprogramokban léteznek. Az autonóm járműveket az egész országban tesztelik, és előfordult már, hogy balesetet okoztak közutakon, mint például az az Uber önvezető autó, amely egy gyalogost ütött el Arizonában tavaly. A balesetekre emberi operátor jelenléte mellett került sor.

A Floridai törvény előírja a fuvarozó szolgáltatást nyújtó vállalatoknak, amelyek önvezető autókat alkalmaznak, hogy teljeskörű, halálra, sérülésre és anyagi kárra vonatkozó biztosítást kössenek. Ugyanakkor mentesíti az önvezető autó emberi operátorát az autóvezetés közbeni melléktevékenységekre vonatkozó tiltások alól – mint például a telefonálás – amíg az automata rendszeré az irányítás.

A törvény hatására nem valószínű, hogy nagyban előrehaladna az automata járművek tesztelési folyamata, mivel a fejlesztő cégek az emberek bizalmának elvesztését kockáztatják az újfajta technológia túl korai bevezetésével.

Forrás: Car and Driver

https://www.caranddriver.com/news/a28073922/florida-autonomous-cars-driverless/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936