Forradalmi villanyautós újítás a briteknél

Hamarosan vezeték nélküli lehetőség is lesz az elektromos autók töltésére az Egyesült Királyságban. Később nagyobb körökre is kiterjeszthetik a technológiát.

Vezeték nélküli töltőbázist telepítenek egy taxidroszthoz a nottinghami vasútállomásnál – korábban még nem volt hasonló lehetőség a villanyautók töltésére az Egyesült Királyságban. A technológia kiépítésére 3,4 millió fontot (kb. 1,3 milliárd forint) áldoz a kormány. Ennek segítségével a városban közlekedő elektromos autóval fuvarozó taxisok akár utasra várva is fel tudják tölteni akkumulátoraikat – összesen öt ilyen várakozó hely lesz.

Forrás: Vezess

A Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint a megoldás elhárítja a kábelek és a töltési pontok okozta problémákat, ráadásul az ezáltal növekvő hatékonyságnak köszönhetően többet kereshetnek majd a taxisofőrök. Az sem mellékes szempont persze, hogy környezetvédelmileg is megtérülő a törekvés, mivel így csökken a károsanyagok kibocsátása és a levegő minősége is javul.

Buszok esetében már nem új keletű a technológia, 2014-ben ugyanis hasonló töltőpontokat alakítottak a Milton Keynes-ben közlekedő autóbuszok részére – igaz, töltésre csak indulás előtt és az út végén van lehetőség, menet közben nincs.

Első ízben tíz elektromos taxit fognak ellátni Nottinghamben olyan hardverrel, amivel lehetővé válik a vezeték nélküli töltési pontok használatát. A járművek a Nottinghami Városi Tanács birtokában lesznek, a taxivezetőknek pedig hat hónapon át tartó ingyenes próbát biztosítanak. Ha a séma beváltja a hozzá fűzött reményeket, más autósok is igénybe vehetik majd a lehetőséget.

Tavaly júliusban a Közlekedési Minisztérium 37 millió fontos (kb. 14,6 milliárd Ft) tulajdonrészre tett szert a Észak-Londonban üzemelő char.gy vállalatban, amelynek tervei között szerepel, hogy utcákon is kiépítsék a technológiát, ezzel azoknak az autósoknak kedvezve, akiknek nincs olyan parkolójuk, ahol tölteni tudják elektromos járműveiket.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/hirek/2020/01/18/vezetek-nelkul-is-lehet-majd-tolteni-az-elektromos-taxikat-a-briteknel/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936