Franciaországban mostantól minden nagy parkolót napelemekkel kell lefedni

Franciaországban a napenergia hatalmas lendületet kapott a héten a Szenátus által jóváhagyott új jogszabálytól, amely előírja, hogy minden parkolóhelyet, amely legalább 80 jármű befogadására alkalmas, akár új, akár régi, napelemekkel kell lefedni.

Az új rendelkezések részét képezik Emmanuel Macron francia elnök nagyszabású, megújuló energiaforrásokba történő beruházási tervének, amelynek célja, hogy az országban megtermelt napenergia mennyiségét 10-szeresére növelje, és megduplázza a szárazföldi szélerőművekből származó energiát.

  1. július 1-től a 80-400 férőhelyes kisebb parkolóknak öt évük van arra, hogy megfeleljenek az új intézkedéseknek. A több mint 400 férőhelyes parkolóknak rövidebb az időbeosztása: ettől az időponttól számított három éven belül meg kell felelniük az új intézkedéseknek, és a parkoló felületének legalább felét napelemekkel kell lefedni.

A kormány szerint ez a terv, amely különösen a kereskedelmi központok és a vasútállomások körüli nagy parkolóhelyeket célozza meg, akár 11 gigawattot is termelhet, ami 10 atomreaktornak felel meg, és több millió otthont lát el.

A Public Sénat azt írja, hogy a törvényjavaslat módosító indítványa szerint olyan rendelkezéseket vezettek be, amelyek kizárják a nehéz tehergépjárművek parkolóit, illetve a történelmi vagy védett területeken található parkolóhelyeket, hogy elkerüljék azok „eltorzítását”.

További intézkedések között szerepel a napelemes nagyfarmok építése az autópályák és vasutak mellett található üres területeken, valamint, ahol lehetséges, mezőgazdasági területeken. Macron azt mondta, hogy minden elfogadott törvényjavaslatnak garantálnia kell azt a pénzt, amely biztosítja, hogy a helyi közösségek közvetlenül részesüljenek az energiaváltásból.

A francia nemzeti vasúti szolgáltató, az SNCF emellett azt tervezi, hogy 2025-ig országszerte 156 állomáson mintegy 190 000 négyzetméter, 2030-ig pedig 1,1 millió négyzetméternyi napelemet telepít, mindezt azzal a céllal, hogy 25%-kal csökkentsék az energiafogyasztást.

A kormány azt is tervezi, hogy 2050-ig mintegy 50 további szélerőműparkot épít Franciaországban, mint például a Saint-Nazare-i part menti. Intézkedések vannak érvényben annak érdekében, hogy a tengeri szélerőművek építésének időtávját 10-12 évről hat évre, a nagy napelemparkok építésének időtávját pedig hat évről három évre csökkentsék.

Idén nyáron a francia kormány megerősítette az Atlanti-óceán partjainál két tengeri szélerőműpark zónáját egy 15 000 résztvevővel zajló masszív nyilvános vitát követően, amelyek közül a környezetvédelem volt a legnagyobb gond.

A tervek szerint az első szélerőműparkot Oléron szigetén, La Rochelle partjaitól több mint 35 km-re helyezik el, kapacitása körülbelül 1000 MW. A második szélerőmű valószínűleg távolabb lesz a tengeren, és mindkét szélerőmű együttesen 1,6 millió ember számára elegendő villamos energiát termel majd.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2022/11/08/france-require-parking-lots-be-covered-in-solar-panels/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936