Genfben „járt” a Mobilitás Platform

Az Európai Gazdasági Bizottság (EGB) „Gépjármű Előírásokat Összehangoló Világfórumán” dr. Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője, a Mobilitás Platform elnöke – 2019. március 13-án -bemutatta a zalaegerszegi autonóm és elektromos hajtású gépkocsik tesztelésére is alkalmas pályát, a ZalaZONE-t. Az előadáson 50 tagország, nemzetközi szervezet, illetve autóipari szövetség (OICA, FIA) összesen 136 képviselője vett részt. A Világfórum többek között az autonóm és elektromos hajtású gépkocsik működésével szemben támasztott követelményekkel, illetve az autóvezetés részleges automatizálásával foglalkozik. Az ülést követően Szalay Zsolt megbeszélést folytatott az EGB közlekedési részlegének igazgató-helyettesével, illetve az ITU autonóm autók standardizálásáért felelős kollégájával.

A Mobilitás Platform elnöke, a ZalaZONE kutatás-fejlesztési vezetője bemutatójában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány 2016 döntése alapján, 140 millió eurós beruházással megépülő tesztpálya az aktuális és jövőbeni autóipari trendeknek megfelelően különös hangsúlyt fektet az autonóm járműrendszerek speciális tesztigényeire és a hozzájuk kapcsolódó környezeti feltételekre, valamint a pálya az elektromos járművek fejlesztési és jóváhagyási vizsgálatait is lehetővé teszi. A ZalaZONE hagyományos tesztpályát, okos város és okos út megoldásokat is integrál. A tesztpálya kiegészül három ország (Magyarország, Ausztria, Szlovénia) célirányos együttműködésével, többek között a nyílt közúti tesztek területén. Így a gépjárművek határon átnyúló utakon is tesztelhetők.

Hozzátette azt is, hogy a ZalaZONE-hoz emellett komplex oktatási és kutatás-fejlesztési programok társulnak, amely az akadémiai szereplők és az iparági partnerek együttműködésén alapul.

– Nagyon jó érzéssel töltött el – mondta el hazaérkezését követően dr. Szalay Zsolt –, hogy az ENSZ EGB által szervezett világfórumon már az előadásomat követően sokan jelentkeztek kérdéssel, de az idő rövidsége miatt csak az amerikai résztvevő kapott lehetőséget arra, hogy kérdezzen. Az esti fogadáson azonban legalább hatan, heten csupán azért jöttek oda hozzám, hogy gratuláljanak. Természetesen a gratuláció nem nekem szólt, hanem azért fejezték ki elismerésüket, hogy Magyarország milyen sokat letett már az asztalra. Többen kifejtették: nem gondolták, hogy hazánkban már ennyi minden történt, és külön kiemelték, hogy nagyon összetett a probléma látásmódunk, és külön elismerték a holisztikus szemléletmódunkat.

S.G.

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936