Gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb: hogyan változtatja meg az 5G a jövő autóit?

A nagysebességű vezeték nélküli technológia nem csak a telefonok fejlődését teszi lehetővé, ígéretes változásokkal kecsegtet a jövő járműveit és útjait illetően is.

  • A legtöbb híradás az 5G vezeték nélküli hálózattal kapcsolatban a telefonokra és laptopokra fókuszál, azonban a jövő autói számára is rendkívül fontos ez a fejlesztés.
  • Az előnyök az autókra nézve hasonlóak lesznek, mint az okostelefonok esetében: több adat küldése és fogadása az eddigieknél sokkal gyorsabban.
  • A mai modern autók egyfajta helyi Wi-Fi hotspot funkcióval vannak ellátva, amely az utasok mobilkészülékeinek 4G LTE kapcsolatot kínál. Az LTE nagyon gyors lehet, de elakadhat, ha az autóban többen használnak okostelefonokat és táblagépeket. Az 5G sávszélességével és gyorsaságával ez nem történik meg. Az 5G-vel az autó vezetője számára is számos hasznos információ érkezhet a műszerfalra.
  • Az 5G kapcsolat előnyökkel jár mind az autógyártók, mind a vezetők számára, könnyíti az információáramlást és több adatot lehet közvetíteni, megkönnyítve ezzel az autonóm autók távirányítását és nyomon követését.
  • Az 5G egy alacsony késleltetésű technológia lesz, ami azt jelenti, hogy több információ feldolgozható minimális késéssel. Ezáltal a telefon teljes egészében felválthatja a kulcsot.
  • Az autó, a web és a mobilkészülék közötti 5G kapcsolat lehetővé teheti az akkumulátor töltöttségi szintjének követését, töltőállomásokat kereshetünk és intelligens útvonaltervezést végezhetünk.

Forrás: Road show/cnet.com

https://www.cnet.com/roadshow/news/how-5g-connectivity-will-affect-cars-and-transportation/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936