Gyorsan bővül a Cruise robotaxi szolgáltatása

A General Motors leányvállalata, a Cruise nemrégiben kibővítette kereskedelmi robotaxi szolgáltatását San Francisco szinte egészére – és még több város következhet ezután.

Bár a zord időjárás, a jármű meghibásodása és egyéb tényezők hozzájárulhatnak az autóbalesetekhez, a balesetek 94%-ánál az emberi hiba a balesetek kritikus oka, amely a balesethez vezető lánc utolsó eseménye. Ezért az esendő emberi vezetők sokkal kevesebbszer tévedő autonóm járművekre cserélése potenciálisan csökkentheti az utakon előforduló súlyos balesetek számát, és életeket menthet meg.

De a bárhol, minden körülmények között vezetni képes AV-k fejlesztése nehezebbnek bizonyul, mint azt sokan gondolták volna, és egy olyan AV nehezen lenne eladható személyes használatra, ami csak egy kijelölt területen képes közlekedni.

A személyi járművek eladása helyett ezért sok AV-fejlesztő manapság olyan „robotaxik” építésére koncentrál, amelyek Uberekhez vagy Lyftekhez hasonlóan a kijelölt területeken végrehajtott autonóm utakra használhatók.

Egyre több vállalat teszteli autonóm járműveit a közutakon, és ingyenes utazásokat kínál biztonsági vezetővel a volán mögött, de 2022 júniusában a Cruise lett a második olyan cég (a Waymo után), amely fizetős robotaxi szolgáltatást indított biztonsági vezető nélkül.

Az induláskor a szolgáltatási terület San Francisco egyik sarkára korlátozódott, de november 1-jén Kyle Vogt, a Cruise vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat készen áll arra, hogy szinte az egész várost kiszolgálja.

„Az új szolgáltatási terület a mai napon élesben indul a Cruisers számára, és valószínűleg néhány héten belül a nyilvánossághoz is eljut” – írta a Twitteren. „A Cruise frissített szolgáltatási területe mostantól magában foglalja a Missiont, a Marinat, a Presidio-t stb.

A Cruise biztosnak tűnik abban, hogy megoldotta azokat a hibákat, amelyek visszatartották az AV-kat, és hozzájárultak számos startup kudarcához – a San Franciscó-i terjeszkedés mellett a tervek szerint Phoenixben és Austinban is megkezdi szolgáltatását az év vége előtt.

„Nyolc év után először az AV technológia már nem jelenti a szűk keresztmetszetet” – mondta Vogt a Goldman Sachs szeptemberi konferenciáján. „Olyan helyzetben vagyunk, hogy növekedjünk, és ezt nagyon gyorsan meg tudjuk tenni.”

Forrás: Free Think

https://www.freethink.com/technology/robotaxi

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936