Ha a Tesla képes észlelni, hogy a vezető nem figyel, miért nem figyelmezteti azonnal?

A Consumer Reports új jelentést tett közzé a Tesla járművezető felé fordított kamerájának használatával kapcsolatos aggályokról, és érdekes kérdést vetettek fel: Ha a Tesla meg tudja állapítani, hogy a járművezetők nem figyelnek, akkor nem kellene-e azonnal figyelmeztetnie a járművezetőket, mint ahogy a legtöbb sofőrfigyelő rendszer teszi?

A Tesla legtöbb járműve már évek óta rendelkezik vezető felé fordított kamerával, de a cég nem használja azt. Ehelyett az autógyártó egyetlen vezető monitorozó rendszert használ az Autopilot-hoz, a kormánykerék nyomatékérzékelőjét.

A Teslát már sokszor kritizálták amiatt, hogy nem alkalmaz fejlettebb eszközöket a vezető figyelmének ellenőrzésére és kontrollálására. A Consumer Reports volt az egyik kritikus, és az újabb információk hatására újra támadásba lendültek.

A múlt héten a Tesla megerősítette, hogy már használja a vezető felé fordított kamerát a figyelem ellenőrzésére a Teljes Önvezetés Béta programban. Elon Musk azt is bejelentette, hogy néhány Tesla tulajdonost kizártak a programjukból, miután kiderült, hogy nem figyelnek eléggé az útra a rendszer használata közben.

Jake Fisher, a Consumer Reports automatikus tesztközpontjának vezető igazgatója azzal érvel, hogy ha a Tesla most már képes ellenőrizni a figyelmet, akkor be kell vezetnie egy rendszert, amely figyelmezteti a járművezetőket minden alkalommal, amikor nem figyelnek oda. A cikkben más autógyártókat hoznak fel példának, akik figyelmeztető rendszert alkalmaznak, mint például a GM a Super Cruise-ban. Bár azt is megemlítik, hogy a Tesla által alkalmazott utasfülkébe felszerelt kamerával való videógyűjtéssel kapcsolatban felmerülnek adatvédelmi aggályok.

A Tesla jelenleg alkalmazott nyomatékszenzora valóban nem a legfejlettebb megoldás a kérdésre. Az Autopilot biztonságosabbá teheti az autózást, de csak akkor, ha a vezető továbbra is folyamatosan figyel. A rendszer csak megkönnyíti a vezetési feladatokat, és ezzel lehetővé teszi, hogy a vezető jobban tudjon figyelni a forgalomra. Ha a vezetők nem jól használják a rendszert, a Teslának azonnal figyelmeztetnie kellene őket.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2021/03/23/if-tesla-can-determine-that-drivers-arent-paying-attention-shouldnt-it-warn-drivers-in-the-moment/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936