Ha ez a technika bejön, nem lesz több piros lámpa

Az autógyártók már ezerrel készülnek a jövő önvezető típusaira, és ha megvalósulnak az elképzelések, nem lesz szükség több közlekedési lámpára. Mi emberek sosem láthatjuk át olyan körültekintően, átfogóan a forgalmat, ahogy egy mesterséges intelligencia fogja a jövőben. Ha minden autót a legoptimálisabb tempóra lehet kényszeríteni, akkor gyakorlatilag búcsút mondhatunk a dugóknak, sőt a közlekedési lámpáknak is.

A Fordnál azt kutatják, hogy az egymással kommunikáló autók technológiái közül melyik válthatja ezt valóra – valahogy úgy, ahogyan az emberek utat adnak egymásnak a járdán, lelassítva vagy felgyorsítva lépéseiket, hogy ne ütközzenek egymásnak, de közben egy pillanatra se kelljen megtorpanniuk. Egy átlagos autós minden évben két teljes napot tölt el a közlekedési lámpáknál várakozva. A kereszteződések ráadásul nemcsak idegesítők, hanem veszélyesek is, hiszen itt történik a közúti balesetek mintegy 60 százaléka.

Ha nem kellene a kereszteződésekben ácsorogni, azzal nemcsak időt spórolnánk, hanem üzemanyagot is, mivel az autók állóra fékezése és újra felgyorsítása erősen növeli a fogyasztást.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/vezetunk/2018/11/07/ha-ez-a-technika-bejon-nem-lesz-tobb-piros-lampa/

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936