Ha már kifogyott az emberiség az ötletekből, akkor jönnek a gépek?

Ha pizzáról van szó, az amerikai Domino’s a világ legnagyobb forgalmat lebonyolító gyorsétterem-hálózata. Az éves szinten 12,2 milliárd dollárnyi tésztaféleség kihordása nem kevés emberi erőforrást igényel: a vállalat 14 ezer saját alkalmazottjához hozzászámolva a franchise-rendszerben működő hálózat további alkalmazottait, 300 ezernél is többen dolgoznak azon, hogy a termékek elkészüljenek, és mihamarabb elérjenek a megrendelőkhöz. Ennyi munkavállaló óriási bértömeggel jár, nem csoda hát, hogy a Domino’s vezetőit minden megoldás érdekli, ha az automatizációról van szó. A vállalat guruló és repülő robotokkal is kísérletezett már Európában, az Egyesült Államokban pedig ezekben a hónapokban is próbálgatják a futárok elhagyását az autókból: az önvezető járművek egyúttal önkiszolgálók is, a fogyasztók egy érintőképernyős felületen azonosíthatják magukat, úgy juthatnak a megrendelt pizzához.

A mesterséges intelligencián alapuló rendszerekben mára mintha több lenne a lehetőség, mint amennyit értelmesen ki tudunk használni. Az utóbbi évtizedek science fiction műveinek oldalain, sőt még képkockáin is jól mutató ötletek nagy része a valóságban nem tűnik használhatónak. Működő ötletek hiányában pedig az infrastruktúrát fejlesztő mérnökök sokszor csak technológiai erődemonstrációkat tudnak letenni az asztalra, semmint hasznos fejlesztéseket.

Az iparág egyik legnagyobb kérdése jelenleg az, hogy az évek óta Kánaánként beharangozott 5G-s mobilhálózatok hova futnak ki. Az első rendszereket világszerte idén kapcsolják majd be, de még mindig nem látni, hogy az autózástól a hologramos telefonáláson át a távolból végzett műtétekig és a szállítmányozásig mindent (is) megreformálni hivatott technológiára valóban sikerül-e majd felhúzniuk a szektor kreatív oldaláért felelős szereplőknek értelmes megoldásokat, vagy pedig csak az aranyos macskás videók betöltődését gyorsítja majd meg az 5G.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/tudomany/201902__innovacio__ces_2019__mi_mit_tud__tultoltak

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936