Ha süt a nap, ingyen autózhatsz

Egy holland cég bemutatta extrém képességekkel rendelkező, napelemes villanyautóját, ami egy holland lízingtársaság jóvoltából jövőre akár Magyarországon is elérhetővé válik.

A Lightyear One a hollandok válasza a Teslára, a Miraira és mindenre, amit áram hajt ugyan, ám az energia vagy az energiahordozók előállításának módja miatt mégsem garantálható, hogy tökéletesen tisztán üzemel.

A Lightyear One ugyanis napelemes, ami nem meglepő, hiszen a céget a World Solar Challenge, azaz a napelemes kísérleti autók számára kiírt világbajnokság háromszoros bajnokai alapították.

A jármű egy feltöltéssel akár 800 kilométert, éves szinten 8-10 ezer kilométert képes megtenni. Az ötszemélyes, összkerékhajtású autó 2020-tól kapható Hollandiában, később pedig világszerte, amiben egy szintén holland lízing- és flottakezelő szervezet, a Magyarországon is jelen levő LeasePlan segíti a céget.

A napelemes töltéssel óránként 12 kilométerre elegendő energiát vesz fel az autó – ez pontosan egyharmada annak, amit háztartási 230 V-ról tud a rendszer -, gyorstöltővel 570 kilométernyit. Ha tehát reggelről estig a napon parkol a kocsi, másnap akár 140 kilométert is megtehetünk vele teljesen ingyen – napi hetven kilométer a verőfényes nyárban, ez városi használatban nem hangzik rosszul.

Fotó: LeasePlan

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/hirek/2019/06/26/lightyear-one-leaseplan-egyuttmukodes/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936