Hamarosan hatezer autóbuszt kell lecserélni, előnyben a hazai cégek

Meg kell újítani a hazai állami busztársaságok járműparkját, és ebben komoly szerepet szánnak a magyar tulajdonú gyártóknak – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Elmondta: 2020-tól elkerülhetetlen a közúti személyszállítás liberalizációja, a Volán-társaságoknak tőkeerős nemzetközi szereplőkkel kell felvenniük a versenyt.

A miniszter hangsúlyozta: a stratégia része a megfelelő összetételű, a közlekedési igényeket az utasforgalomhoz igazodóan kielégítő modern, magas hazai hozzáadott értéket képviselő autóbusz-állomány kialakítása. A stratégiai célok között szerepel a magyarországi autóbuszgyártás megerősítése, a becslések szerint 2022 végéig a hazai buszgyártó cégek 3060 új buszt tudnak előállítani.

A közösségi közlekedésben, a városi buszok üzemeltetésében kiemelten fontos szerepet kapnak majd a „zöldbuszok”, vagyis a környezetkímélő technológiával üzemelő, például elektromos járművek üzembe állítása.

Palkovics László elmondta, hogy stabil kereslet esetén a hazai buszgyártók jelentősen képesek növelni a gyártási kapacitásukat, sőt exportra is tudnak majd hazai buszokat gyártani. Ez esetben három komoly hazai cég jön számításba, az ITK Holding Zrt., a Kravtex Kft. és az Ikarus Járműtechnika Kft. A miniszter rámutatott: 2020-tól elkerülhetetlen lesz a hazai piac liberalizációja, ami azt jelentheti, hogy a magyar közúti szolgáltatók mellett piacra lépnek versenyképes külföldi, közösségi autóbusz-közlekedésben érdekelt cégek is.

Forrás: Magyar Idők

https://magyaridok.hu/gazdasag/hamarosan-hatezer-autobuszt-kell-lecserelni-elonyben-a-hazai-cegek-3780878/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936