Hamarosan „intelligens” utcai lámpák szegélyezhetik az Egyesült Királyság autópályáit

Úgynevezett „intelligens” utcai lámpák szegélyezhetik hamarosan az Egyesült Királyság főbb útvonalait, miután egy Birmingham melletti teszt sikeresnek bizonyult. A stratégiai úthálózatért felelős szervezet szerint az új lámpák lehetővé tehetik, hogy a meglévő infrastruktúra tájékoztatást nyújtson a forgalmi viszonyokról, sebességkorlátozásokról és terelésekről.

Az 5G kapcsolat és a dolgok internete (IoT) megjelenésével, amelynek a csatlakoztatott autók is részét képezik, a National Highways szerint a világítást fel lehetne szerelni kamerákkal és „vezeték nélküli hozzáférési pontokkal”. Az ilyen technológia képességeinek bizonyítására tavaly öt hónapon át zajlott az „intelligens” világítási rendszer próbája.

Az új, energiahatékonyabb LED-világításban finoman megbújva, az M40-es autópálya Longbridge-i körforgalmában, a 15-ös csomópontnál zajlott az „Illuminate” próba. A technológia alkalmasnak bizonyult az adatok irodai berendezésekkel és táblagépekkel való továbbítására, és a próba most „alakítja” a National Highways terveit a csatlakoztatott és autonóm járművek infrastruktúrájának kezelésével kapcsolatban.

A szervezet azt állítja, hogy folyamatosan keresi azokat a „technológiákat, amelyek hatékonyan támogatják az autonóm járműveket”, abban a reményben, hogy azok üzeneteket továbbítanak a hálózaton keresztül. Ezek az üzenetek, amelyek tartalmazhatnak információkat a sebességkorlátozásokról és az eseményekről, segítik a járművezetőket utazásuk megtervezésében.

A National Highways innovációi, Lisa Maric elmondása szerint óriási változást hozhatnak a sofőrök úthasználatának módjában az Egyesült Királyságban.

„Izgalmas idők ezek, ahogy haladunk a digitális utakon a digitális technológia fejlődésével és az elektromos, összekapcsolt és autonóm járművekre való átállással, ami alapvetően megváltoztatja a jövőbeni úthasználatunkat” – mondta. „A National Highways elkötelezett amellett, hogy a digitális forradalom élére álljunk, és előkészítsük az utat a holnap zöldebb és biztonságosabb útjai számára.

„Az olyan kezdeti kísérletek, mint az Illuminate, segítenek azonosítani a digitális céljaink eléréséhez szükséges új innovációkat, technológiát és módszereket. Örömünkre szolgált, hogy az Illuminate a koncepció bizonyítékaként teljesített, és elégedettek vagyunk a jövő útjainak továbbtervezése során megszerzett hasznos tudással.”

Eközben Carla Vicente, a kivitelező Kier projektmenedzsere, aki a National Highways-szel dolgozott együtt az Illuminate-próbában, azt mondta, hogy a technológia a szokásos fejlesztések során telepíthető, és segít más projektek megvalósításában is.

„Az, hogy az utcai világítás cseréje közben technológiát, például kamerákat telepíthetünk, hatékonyabb munkamódszer, és értéket jelent az ügyfelek számára” – mondta.

„Ennél is fontosabb, hogy ez egy biztonságosabb és kevésbé zavaró munkamódszer, csökkentve a szükséges útlezárások számát. A koncepciónak ez a bizonyítása beépül más jövőbeli projektekbe is, és a tanulságok hozzájárulnak majd olyan együttműködésen alapuló és fenntarthatóbb projektek megvalósításához, amelyek támogatják a National Highways Carbon Net Zero célkitűzéseit.”

Forrás: Motor 1

https://uk.motor1.com/news/562433/intelligent-street-lights-trial-uk/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936