Helymeghatározási kulcs a jobb autonóm jármű látáshoz

A Ford Motor Company-val együttműködő QUT robotikai kutatók megtalálták a módját, hogy meg tudják mondani egy autonóm járműnek, hogy melyik kamerát használja a navigációhoz.

Michael Milford professzor, a QUT Robotics Központ közös igazgatója és az Ausztrál Kutatási Tanács díjazott tagja és vezető szerzője elmondta, hogy a kutatás egy olyan projektből ered, amely azt vizsgálja, hogy az autonóm járművekben általánosan használt kamerák és LIDAR-érzékelők hogyan képesek jobban megérteni az őket körülvevő világot.

„A legfontosabb ötlet itt az, hogy megtanuljuk, mely kamerákat kell használni a világ különböző helyein, az adott helyen szerzett korábbi tapasztalatok alapján” – mondta Milford professzor.

„Például a rendszer megtanulhatja, hogy egy adott kamera nagyon hasznos a jármű helyzetének nyomon követésére egy adott útszakaszon, és úgy dönthet, hogy ezt a kamerát használja az adott útszakaszon való későbbi útjai során.”

Dr. Punarjay (Jay) Chakravarty vezeti a projektet a Ford Autonomous Vehicle Future Tech csoport nevében.

„Az autonóm járművek nagymértékben függenek attól, hogy meg tudják határozni helyzetüket, ehhez számos érzékelőt, köztük kamerákat használnak” – mondja Dr. Chakravarty.

„A tartózkodási hely ismerete segít kihasználni a térkép információkat, amelyek a helyzetben lévő egyéb dinamikus objektumok észleléséhez is hasznosak. Egy bizonyos típusú kereszteződésben például bizonyos módon kelhetnek át a gyalogosok.”

„Ez felhasználható előzetes információként az objektumészlelést végző neurális hálók számára, ezért a pontos lokalizáció kritikus fontosságú, és ez a kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy az adott időpontban a legjobb kamerára összpontosítsunk.”

„A probléma megoldásának előrehaladása érdekében a csapatnak új módszereket kellett kidolgoznia az autonóm járműpozicionáló rendszer teljesítményének értékelésére.”

Dr. Stephen Hausler, a kutatók közös vezetője elmondta: „Nem csak arra összpontosítunk, hogy a rendszer hogyan teljesít, ha jól működik, hanem arra, hogy mi történik a legrosszabb forgatókönyv esetén.”

Ez a kutatás egy nagyobb alapkutatási projekt részeként zajlott a Forddal, amely azt vizsgálta, hogy az autonóm járművekben általánosan használt kamerák és LIDAR-érzékelők hogyan képesek jobban megérteni az őket körülvevő világot.

A munka nemrég jelent meg az IEEE Robotics and Automation Letters folyóiratban, és bemutatásra kerül a közelgő IEEE/RSJ Nemzetközi Intelligens Robotok és Rendszerek Konferencián is októberben, Japánban, Kiotóban.

Forrás: Clean Technica

https://cleantechnica.com/2022/08/09/location-key-to-improved-autonomous-vehicle-vision/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936