Hidrogén-kamiont tesztel a Toyota

Kaliforniában indult a Kenworth és a Toyota közös projektje, amely áruterítésre hidrogén-hajtású nyerges vontatókat használ. Ezek még mindig nem versenyezhetnek hatótávban a dízel-kamionok képességeivel, de a tisztán elektromos hajtásnál jobb eredményeket ígérnek.

A konkrét program célja az, hogy a Los Angeles-i kikötőből induló teherforgalom egy részét null-emissziós járművekkel bonyolíthassák, ezt a kaliforniai környezetvédelmi ügynökség jelentős összeggel támogatta is.

A két éve bemutatott Kenworth-Toyota prototípushoz képest a programban részt vevő, még mindig kísérleti járművek paraméterei valamelyest javultak ugyan, de a 300 mérföldes, azaz durván 480 km-es hatótáv egy töltéssel még mindig nem valami nagyszerű érték. Ezzel együtt hidrogén-hajtás még mindig életképesebbnek tűnik a tisztán elektromos hajtásnál, mivel a hidrogén-tartályok feltöltése jóval gyorsabban megy az akkumulátor-töltésnél. Ugyanakkor itt is probléma a megfelelő töltőhálózat hiánya. Még Kaliforniában is komoly tervezést igényel az ilyen járművek üzemeltetése, pedig ott évtizedek óta működnek hidrogén-kutak.

Fotó: David Dewhurst Photography

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/04/24/hidrogen-kamiont_tesztel_a_toyota/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936