Hogyan alakíthatják át az önvezető autók a városi parkolást?

Az autonóm járművek hatékonyabban használhatják a parkolókat, de dugókat okozhatnak.

  • A parkolók több autonóm járművet tudnak befogadni, mint hagyományos autót, viszont forgalmi dugók is könnyebben kialakulhatnak, ha az önvezető járművek lassú tempóban járják az utcákat a tulajdonosaikra várva, ahelyett, hogy leparkolnának a fizetős helyekre.
  • A tipikus jármű élettartamának 95 százalékában parkol. A parkolók szükségessége miatt sok értékes ingatlan parkolóházzá vált – például az Egyesült Államokban kb. 6500 négyzetkilométernyi területet szenteltek a parkolásnak, ami nagyobb, mint egész Connecticut állam.
  • Az autonóm járművek átalakíthatják a parkolókat. Amikor az emberek leparkolnak az autójukkal, szükségük van helyre az ajtók kinyitásához és a gyalogláshoz, de a vezető nélküli autóknak nincs szüksége ilyenekre. Az önálló járműveknek szánt parkolók nem igényelnek felvonókat és lépcsőházakat – a tulajdonosok kiszállhatnak a bejáratnál vagy más úti célnál, és a járművek önállóan leparkolnak.
  • A Torontói Egyetem kutatói kiszámították, hogy az autonóm járművek mennyire növelhetik a parkolók kapacitását, meghatározták a helyek optimális méretét, ahol a vezető nélküli autók parkolhatnak.
  • A kutatók kidolgoztak egy számítógépes modellt, amely szimulálta a különböző elrendezések hatását. Megállapították, hogy az ilyen parkolóházak 62–87 százalékkal több autót tudnak elhelyezni, mint a hagyományos járművek esetében. Ez a hatékonyabb térhasználat kisebb parkolókhoz vezethet, és esetleg a városi teret is felszabadíthatja, amely lakóterületté, vagy zöldterületté válhat.
  • Azonban, ha az önjáró autók tulajdonosai el akarják kerülni a parkolásért való fizetést, az autonóm járműveket köröztethetik az utcákon alacsony sebességgel, és ez forgalmi dugókat okozhat az utcákon. Adam Millard-Ball, a Kaliforniai Egyetem közlekedési szakembere szerint erre megoldás lehet, ha az autósok díjat fizetnek a városközpontokba és más potenciálisan zsúfolt területekre való belépésre.

Forrás: Spectrum IEEE

https://spectrum.ieee.org/cars-that-think/transportation/self-driving/autonomous-parking

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936