Hogyan befolyásolják az elektromos autók az energiahálózatot?

Különböző típusú elektromos meghajtású elektromos járművek (PEV-ek) léteznek, mint például a plug-in hibrid járművek, amelyek belsőégésű motorral és rendelkeznek, valamint tiszta elektromos járművek. A megfelelő villamosenergia-termelés kombinációval a PEV-ek drasztikusan csökkenthetik a CO2 kibocsátást a hagyományos belsőégésű motorokhoz képest, de a teljes személygépkocsi állománynak még mindig nagyon alacsony százalékát képviselik, kevesebb, mint 0,1 százalékát, azonban ez a szám egyre növekszik. Az elektromos hálózat szempontjából a PEV-ek növekvő száma kihívást jelenthet.

  • A PEV-ek nem egyszerűen további terhelést jelentenek, hanem rugalmasabbá is tehetik a rendszert. A járművek az idő nagy részében parkolnak, és az akkumulátorok újratöltéséhez szükséges idő általában jóval rövidebb, mint a parkolásuk ideje. Ezért a töltés könnyen eltolható az időben anélkül, hogy negatív hatással lenne a felhasználóra.
  • Ráadásul a járművek akkumulátoraiban tárolt energia visszavezethető a hálózatba (ezt nevezik V2G-nek), azonban ez az akkumulátor gyorsabb elhasználódásához vezethet, de a technológia további fejlesztése ezen is javíthat.
  • Mivel energiarendszerünk egyre inkább a megújuló energiaforrásokra támaszkodik, az elektromos hálózatra vonatkozó követelmények is változtak. A nap- és szélenergia tipikusan nem szabályozható, ingadozó.Mivel a villamos energia keresletnek és ellátásnak mindenkor egyenlőnek kell lennie, a megújuló villamos energia növekedése megfelelő rugalmasságot igényel a villamosenergia-hálózat egyenáramának fenntartása érdekében. A PEV-ek rövid távú tárolást tudnak nyújtani a napi ingadozások kompenzálására, míg más típusú tárolás szükséges hosszabb időkeretekhez, például a szezonális eltérések kiegyenlítéséhez.
  • Egy másik tendencia az, hogy a villamosenergia-elosztó hálózatban egyre nagyobb mértékben használják a kommunikációs technológiákat, amelyek korábban nagyrészt a nagyfeszültségű átviteli hálózatban voltak jelen. A megnövekedett kommunikációs és vezérlési képességekkel rendelkező ilyen típusú hálózatokat „intelligens hálózatoknak” nevezik. A PEV-ek és az intelligens hálózatok interakciója kölcsönös egymásrautaltságot hoz létre a kommunikáció, a villamos energia és a közlekedési hálózatok között.
  • A PEV-ek rugalmassága csökkentheti a hálózati beruházások időbeli költségeit, és ezáltal a villamosenergia-számlákat, lehetővé téve a hálózatüzemeltetők számára a hálózati beruházások elhalasztását.

Forrás: World Economic Forum

https://www.weforum.org/agenda/2015/02/how-will-electric-cars-affect-the-energy-grid/

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936