Hogyan lehet megakadályozni a rosszullétet az önvezető autókban?

Egy olyan jövőben, ahol elterjedtek az autonóm járművek, valós probléma lehet az autózás során fellépő rosszullét. A Michigan Egyetem Közlekedési Kutató Intézetének 2015-es tanulmánya szerint a menet közbeni rosszullét az utasok akár 12% -át is érintheti az Egyesült Államokban.

  • A rosszullét általában nem a vezetőt, hanem az utasokat érinti a „vesztibuláris és vizuális konfliktus” (amikor pl. olvasunk, de az autó mozog), a váratlan elindulás, vagy a mozgás kontrollálási lehetőségének hiánya miatt.
  • Korábban ugyanez a kutatócsoport szabadalmaztatott egy megoldást, amely kis ledeket alkalmaz, ezek biztosítják a fény ingereket az utas perifériás látóterében, amit a vezető láthat. A technológia alkalmazható az autón belül felszerelve vagy szemüveg formájában is.
  • Az Uber is hasonló szabadalmi igényt nyújtott be, kijelzőkkel kiegészítve, amik jelzik az utas számára, ha a jármű kanyarodni, váltani vagy fékezni fog, valamint vibráló ülések és az utasok felé irányuló légfúvók is részei a rendszernek.
  • Az émelygést a nagyobb ablakok és csökkenthetik, mivel ezzel nő a perifériás látótér.

Forrás: PCMAG

https://www.pcmag.com/news/363780/how-to-keep-passengers-in-self-driving-cars-from-puking

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936