Hogyan teljesített tavaly az Apple önvezető járműflottája a kaliforniai utakon

A kaliforniai Gépjárművek Minisztériumának megküldött adatok szerint 2018. december és 2019. november között az Apple regisztrált önvezető autói közül csak 23 volt aktív. Az Apple módosított Lexus RX450h terepjáróinak flottája összesen 7544 mérföldet tett meg az időszak alatt.
Ez visszaesés a járművek által az előző évben megtett 79 745 mérföldhöz képest.

Ugyancsak kevesebb lett azon esetek száma, amikor a vezetőnek át kellett vennie az irányítást a jármű felett, ami pozitív eredmény. Az Apple 64 ilyen esetet jelentett a tavalyi évben, ami átlagosan 8,48 kontroll átvételt jelent 1000 mérföldenként. Tavalyelőtt ez az érték 871,65 volt.

Forrás: Aristomenis Tsirbas/Freelancer

A tavalyi 64 esetből 52-szer az autonóm vezetési rendszer kezdeményezte az irányítást átadását. 12 esetben pedig a vezető bírálta felül az önvezető rendszer döntését.

A kontroll átadási érték alapján a legjobban teljesítő cég a Baidu. A kínai technológiai cég négy járműve 100 ezer mérföldet tett meg, és ez alatt csak hat esetben történt kontroll átadás. Ez ezer mérföld alatt átlagosan 0,06 ilyen esetet jelent. A Waymo és a Cruise ugyancsak alacsony, ezer mérföld alatt csak átlagosan 0,08 értéket mutatott. A Waymo 147 autója több mint egymillió mérföldet tett meg.

Ugyanakkor nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy ez egy értékelhető adatot jelent. A különböző tesztelési környezet nagyban befolyásolja a kontroll átadási esetek előfordulását. Ezek sokkal gyakoribbak városi környezetben.

Tavaly az Apple konzervatív álláspontot közvetített az irányítás átvételével kapcsolatban. Arra ösztönözte járművezetőit, hogy „proaktívan vegyék át a jármű kézi irányítását bármikor, amikor a rendszer a jelenleg bizonyított képességeinken túli forgatókönyvvel szembesül”.

Az Apple önvezető autó projektje, a Titan projekt még 2014 elején kezdődött, de a cég csak 2017-ben kapott engedélyt autonóm járműveinek kaliforniai utakon való tesztelésére.

Forrás:

https://www.cultofmac.com/687747/how-apples-self-driving-car-fleet-fared-on-california-roads-last-year/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936