Holland diákok feltaláltak egy autót, ami több szén-dioxidot köt meg, mint amennyit kibocsát

Diákok egy csoportja Eindhovenben kifejlesztett egy autót, amely több szén-dioxidot köt le, mint amennyit termel – és még a felfogott C02-t is vissza tudja alakítani energiává.

Hallottunk már olyan autókról, amelyek „nem olyan rosszak”, de olyan autókról, amelyek valóban jót tesznek a környezetnek, eddig még nem. Egészen mostanáig.

Az autót az Eindhoveni Műszaki Egyetem TU/Eco-motive diákcsapata tervezte. A „Zem” névre keresztelt szűrő a jármű elején helyezkedik el, és összegyűjti a C02-t vezetés közben. A hallgatók most éppen szabadalmat kérnek találmányukra.

A speciális C02 szűrő egyedülállóvá teszi az autót a világon, bár a hallgatók azt állítják, hogy nagyban inspirálta őket a holland Lightyear One autó, amelynek gyökerei szintén az Eindhoveni Műszaki Egyetemen vannak.

Az autó 20 000 kilométer megtétele alatt körülbelül két kilogramm C02-t fog felfogni. Ez nem hangzik túl soknak, de még mindig jelentős lépés a fenntartható közlekedés irányába.

A 35 diákból álló csoportnak mindössze 10 hónapba telt a C02-t megkötő autó kifejlesztése, és a következő években a prototípus továbbfejlesztését tervezik.

A csoportnak sok célja van a jövő évre. Először is, az autó teljes gyártási folyamatát teljesen károsanyag-kibocsátásmentessé akarják tenni, „beleértve az építést, a gyártást és a bontást is” – mondja Louise de Laat, a csapat menedzsere.

Ha a C02 szűrő megtelik (kb. 320 kilométer után), a sofőrnek ki kell vennie és egy speciális töltőállomáson megtisztítani. Ideális esetben a felfogott C02 ezután elektromos árammá alakul.

A csapat jelenleg a C02-szűrős töltőállomás prototípusának fejlesztésén és a gyártók elé terjesztésén dolgozik.

Papíron mindez jól hangzik, de mi van akkor, ha valaki nem engedhet meg magának egy teljesen új autót, de környezetbarátabb akar lenni? A jó hír az, hogy maga az autó nem is olyan fontos. A legfontosabb rész természetesen a szűrő.

Éppen ezért a diákok jelenleg azt vizsgálják, hogyan tudnák önmagában a szűrőt gyártani és elhelyezni azt a már meglévő/régi autókban.

Céljuk, hogy minden autóba beépítsék a C02-megkötő szűrőket a mindennapi közlekedés alapvető részeként.

Forrás: Dutch Review

https://dutchreview.com/news/dutch-students-invent-car-that-captures-more-c02-than-it-emits/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936