Igaza lehet Elon Musknak, hogy ebben az évben megérkezhetnek az önvezető autók?

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a Tesla minden szükséges technológiával rendelkezik ahhoz, hogy 2019 végéig teljes mértékben autonóm közlekedésű autót valósítson meg.

  • „Az autó képes lesz megtalálni a tulajdonosát egy parkolóházban, felveszi és elviszi az úti céljához, mindenféle beavatkozás nélkül, ebben teljesen biztos vagyok” – mondta Musk. Azonban még ha minden technológia is rendelkezésre áll az autóban, nem fog 100 százalékosan a gyakorlatban működni a jövő év végéig, egészítette ki Musk. Sőt, a szabályozási akadályok még akkor is megnehezíthetik az autonómia teljes szintjének elérését.
  • Annak ellenére, hogy a tech cégek és az autógyártók is számos előrelépést tettek, még mindig rengeteg kétkedő van, akik nem hiszik, hogy közel van az autonóm közlekedés. Kételkednek, annak ellenére, hogy az Alphabet Waymo vállalata hivatalosan elindította autonóm taxi szolgáltatását Arizonában 2018 végén, az Amazon pedig befektetett az Aurorába, stb. Sorolhatnánk még a különböző okokat, amelyek arra mutatnak, hogy az autonóm vezetés megvalósulása közel van, de valóban két egyszerű katalizátor van: a biztonság és a pénz.
  • Az elmúlt évben közel 40.000 ember halt meg autóbalesetben, csak az Egyesült Államokban. Világszerte körülbelül 1,25 millió ember hal meg évente autóbalesetben, további 20 – 50 millió sérül meg vagy szenved maradandó sérülést. Ha olyan technológiát hozhatunk létre, amely évente megmenti 40.000 életét Amerikában, és 1,25 millió ember életét világszerte, valamint a sérülések drasztikus csökkentését eredményezheti, miért ne tennénk meg?
  • Természetesen minden életet nem lehetne megmenteni, és az autonóm vezetési technológiák világszerte történő bevezetése jelenleg nem reális. A lényeg azonban nagyon egyszerű: a balesetek 94 százaléka emberi hiba miatt következik be, elegendő azt feltételezni, hogy egy autonóm vezetési rendszer megszüntetné a balesetek nagy számát, és így sok halálos kimenetelű baleset elkerülhető lenne.
  • Elon Musk helyesen fogalmazott, hogy időbe telik, amíg a rendszeren „100 százalékos biztonsággal” tud működni. Továbbá az időjárás és bizonyos terepek még nagyobb problémát jelentenek az autonóm vezetés során. Akárhogy is, 2019 és 2020 fontos évek lesznek, nem csak a Tesla, hanem az egész iparág számára.

Forrás: TheStreet

https://www.thestreet.com/technology/will-cars-really-drive-themselves-this-year-14872725

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936