Illegálissá kéne tenni a Tesla Autopilot rendszerét?

Az Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint azok a vezetők, akik önvezető rendszert használtak az autópályákon és a forgalmi dugókban, kevésbé voltak kompetensek, amikor átvették az autó feletti irányítást.

Az egyhetes kísérlet után, amikor a vezetők visszakapták az irányítást, a résztvevők felének le kellett néznie a lábára, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő pedálra tette-e.

Forrás: Unsplash

Az automata rendszereket használva a vezetők kiesnek a gyakorlatból, mivel nem kell folyamatosan figyelniük, döntéseket hozniuk, vagy cselekedniük. Ettől csökken az észlelési képességük, kevésbé értik a környezetüket és az abban bekövetkező eseményeket, kevésbé tudnak jó döntéseket hozni. A félautomata rendszerek rontják a vezetés minőségét. Az Autopilot rendszerek képességei a Consumer Report tavalyi értékelése alapján kiemelkedők, és könnyű a használatuk, de nem tartják bevonva a vezetőt a vezetési feladatba. Egy felmérés szerint a vezetők fele úgy gondolta, hogy biztonságos elengedni a kormányt, miközben az Autopilot rendszert használja. Hiába figyelmezteti a Tesla a vezetőket, hogy az Autopilot rendszer nem jelent önvezető autót, ez nem jut el eléggé az emberekhez.

A kutatókban felmerült a gondolat, hogy ahogy más figyelemelterelő tevékenységeket törvényileg tiltanak, mint a telefonálást vezetés közben, az Autopilot rendszerrel is ezt kéne tenni. Az eddigi adatok szerint még józan, figyelmes vezetők is túlságosan bíznak a Tesla Autopilot rendszerében és ez tragikus következményekhez vezethet.

Forrás: Mind Matters

https://mindmatters.ai/2019/07/should-teslas-autopilot-feature-be-illegal/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936