Ilyen lehetne a jövő kormánykereke

Az igazi jövőbelátók már az önvezető autó eljövetelét hirdetik, de a Canatu nevű finn vállalkozás Origo nevű tanulmánya még abba a közepesen távoli pillanatba repít minket, ahol ugyan még kormánykereket kell markolásznunk, de gombok helyett érintésérzékeny felületek simogatásával érhetjük el az autó funkcióit. A megoldás hibátlan, ha már elfogadtuk, hogy a modern autók kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az út helyett egy képernyőn látható menüt nézzen a sofőr, és elhisszük, hogy ez nem életveszélyes.

Forrás: Canatu Oy

A Canaturól korábban annak kapcsán hallottunk, hogy a finn vállalkozás térbeli érintésérzékeny felületeket fejleszt. Itt is ez a technológia köszön vissza: ott, ahol a mai multikormányokon általában gombokat vagy kapcsolókat használnak, az Origo két jól kitapintható, kör alakú mélyedést, és néhány gombként működő mélyedést tartalmaz. Ezeken keresztül az okostelefonokhoz hasonló elven lehet kezelni a képernyőn megjelenő menüt, miközben egyáltalán nem kell elengedni a kormánykereket.

Ez tényleg sokkal biztonságosabbnak tűnik, mint a most használt érintőképernyők, amelyekhez sokszor térdmagasságban kell bámészkodni és tapogatózni olyan alpvető beállítások megváltoztatásához, mint az ablaktörlő törlési ritmusa, de annyira így sem hat igazán átgondoltnak. Egy módon lehetne igazán biztonságos, ha a menü, amit kezel, ablakra vetített kijelzőn van, így mögötte azonnal látszik, ha mondjuk valaki váratlanul kilép egy parkoló autó mögül, akkor is, ha épp a rádió csatornái között válogatunk.

Forrás: Canatu Oy

Ennek ellenére az az érzésünk, hogy a két hüvelykujjas megoldásnak jó esélye van az elterjedésre. Nem elsősorban biztonsági, vagy ergonomiai megfontolásból, hanem azért, mert érintésérzékeny felületeket gyártani annyival olcsóbb, mint külön mozgó gombokat, hogy az autógyárak nem fognak tudni ellenállni a kísértésnek.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2020/09/17/ilyen_lehetne_a_jovo_kormanykereke/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936