Ingyenes autonóm jármű utazási szolgáltatás indult az egyesült államokbeli Grand Rapids-ban

Az egyesült államokbeli Grand Rapids belvárosában ingyenes utasszállító szolgáltatás indult autonóm járművekkel. Augusztus 11.-én jelentették be, hogy a város autonóm jármű kísérleti programja a második fázisba lépett, így már a nagyközönség számára is nyitottá vált az ingyenes utazás rendelés lehetősége.

Az új 1,36 négyzetkilométeres szolgáltatási terület nagyrészt a Bridge Street folyosó mentén található a város nyugati oldalán, valamint a belvárosi Michigan és Fulton utcák között.

A szolgáltatás hétfőtől péntekig reggel 7-től este 7-ig vehető igénybe 20 meghatározott beszállási és kiszállási ponton. Az utazást a May Mobility okostelefon alkalmazáson keresztül lehet megrendelni, amely az Androidos és az Apple eszközökre is letölthető. Az applikáció megmutatja a felhasználónak a legközelebbi beszállási pontot és az úti célhoz legközelebbi javasolt kiszállási helyet is.

Ahogyan a korábbi fázisban is, egy ember is felügyeli az autót, aki át tudja venni az irányítást, amikor szükséges. A kísérleti program második fázisát 2022 áprilisában tervezik lezárni.

Az Ann Arbor-i May Mobility a város elsődleges partnere a Grand Rapids Autonomous Vehicle Initiative elnevezésű autonóm járműkísérletben. A város célja a kísérletekkel, hogy felmérje az önvezető transzfer-szolgáltatások bevezetésének akadályait és előnyeit.

„Grand Rapids városa élvezte az együttműködést a May Mobility-vel az innovatív mobilitási lehetőségek biztosításában” – mondta Justin Kimura, a Mobile GR igazgatóhelyettese.

„Várjuk, hogy továbbléphessünk együtt a következő fázisba, és továbbra is támogassuk az autonóm mobilitási technológia folyamatos fejlesztését, miközben mobilitási alternatívát biztosítunk a hátrányosabb helyzetű városrészek belvárossal való összekapcsolására.”

A kísérleti program első fázisában, mely 2019 júliusában kezdődött, az autonóm járműszolgáltatás csak az alacsony sebességű transzferekre korlátozódott, amelyek előre meghatározott útvonalon közlekedtek. Ezeket a járműveket négy Lexus SUV hibridre cserélték, az egyik Polaris GEM transzfer pedig kisegítő lehetőségként maradt a flottában.

„Bízunk benne, hogy folytathatjuk partnerségünket Grand Rapids városával a belváros egy kiterjesztett övezetében”, mondta Edwin Olson, a May Mobility társalapítója és vezérigazgatója. „Az új szolgáltatás lehetővé teszi számunkra, hogy feltárjuk a közlekedési igényeket a közösség új területein, és további lehetőségeket kínáljunk az emberek számára, hogy az autonóm mobilitás révén biztonságosabb, környezetbarátabb, könnyebben elérhető közlekedési módot próbáljanak ki.”

A May Mobility a zeeland-i székhelyű Gentex Corp.-pal működik együtt annak biztosítására, hogy az utasok ne felejtsék tárgyaikat az autóban, amikor kiszállnak. Egy olyan adatgyűjtő rendszerrel dolgoznak, amely segít észrevenni a tárgyakat az autóban, emellett ellenőrzi az utasok egészségét és biztonságát, valamint tisztán és működőképesen tartja az autót.

A város illetékesei korábban azt mondták, hogy ennek a legújabb fázisnak a költségei becslések szerint egymillió dollárt tesznek ki. A város részéről 50 000 dollár támogatást nyújtottak be, és természetbeni szolgáltatásokkal járulnak hozzá, például weboldal-karbantartáshoz, kommunikációhoz, közösségi médiához és az infrastruktúrához. A fennmaradó költségeket a May Mobility állja, amelyhez szponzorokat keres. A kísérleti program első fázisa, a város nyugati útvonalán közlekedő transzferekkel 250 000 dollárba került a városnak.

A programot eredetileg egy évesre tervezték, de 2020 márciusában a pandémia miatt fel kellett függeszteni. Augusztusban indították újra az új távolságtartási és tisztasági előírások szerint.

Az utasok száma havi 2-3 ezerre esett vissza a program újraindítása után a pandémia előtti havi 7-11 ezerről.

Forrás: Michigan Live

https://www.mlive.com/news/grand-rapids/2021/08/free-autonomous-vehicle-rides-with-curbside-pickups-now-available-in-grand-rapids.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936