Írország új klíma védelmi tervet határozott meg 2050-re

Írország új Klíma Akció Terve zéró károsanyag kibocsátást irányoz elő 2050-re, 2030-ig pedig 950 ezer elektromos autó megjelenését az utakon.

Korábban az évben már bejelentették, hogy 2030-ra a diesel és benzines autók betiltását tervezik, a jelenlegi Akció Terv kiterjed többek közt az iparra, mezőgazdaságra, épületekre. A Terv nyilvánosságra hozása Írország korábbi klíma vészhelyzet bejelentéséhez kapcsolódik. Céljuk mielőbb tenni valamit azért, hogy a klímaváltozás ne veszélyeztesse a következő generációkat.

Írország tudomásul veszi, hogy jelenleg nem halad a 2030-as megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzéseinek elérése felé, de célja a klíma tervnek megfelelően előrehaladni. ennek során a közlekedést és a villamos energiát célozza meg elsősorban. Pénzügyi szempontból optimisták, úgy látják, hogy például az elektromos járművek bevezetésének költsége megtérül használatuk során az üzemanyagköltség megspórolásával, így a kibocsátás csökkentése nem jelent hosszútávon nagy költséget.

Az ország 12 GW-tal tervezi megújuló energia kapacitását növelni, melynek nagy része szélenergiából történne – Írország jelenleg is az elektromosság egyharmadát szélenergiából fedezi – 1,5 GW pedig napenergiából. Egy új mikrogenerációs terv megengedi a háztulajdonosoknak, hogy saját erőből fedezzék elektromosság szükségletüket, és amit nem használnak fel, eladják a nemzeti hálózatnak. Az ország emellett úgy látja, hogy a meglévő épületek villamos energiával működő hőszivattyús rendszerekkel történő utólagos felszerelése kulcsfontosságú a jelentős fejlődéshez.

Az Egyesült Királyság is nemrég határozta meg a 2050-re zéró kibocsátás elérésére vonatkozó tervét, melynek során a töltőhelyek számának gyors növelését tervezik 2025-ig Londonban.

Forrás: Electrek

https://electrek.co/2019/06/18/ireland-ice-ban-evs-2030-climate/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936