Jó irányba visz a mobilitás változása?

Az autonóm járművek elterjedésével elérkezett a digitális infrastruktúra tervezésének ideje is.

  • a gyorsan fejlődő autonóm járművek technológiájávala forgalom teljesen vezetői nélkül lehet, a szállítmányok teljes mértékben automatizálhatók lehetnek és hamarosan a parkolásban is teljesen átadhatja az ember a felelősséget a mesterséges intelligenciának. Ezzel sok vezető álma valóra válik, de nem garantálja, hogy a világ közlekedési problémái megoldódnak
  • vezető nélküli autókpuszta jelenléte nem csökkenti a torlódást és az utazási időt
  • az utak biztonságosabbá válhatnak az autósok és a gyalogosok számára az emberi hibák kiküszöbölésével, más környezeti veszélyek továbbra is fennállnak
  • élhető, hatékony metropolisz kialakítására született egy javaslat, a Loop NYC, az EDG építész cég koncepciója, miszerint a vezető nélküli járművek forgalmát csak egy bizonyos úthálózatra korlátozná, New York városának gyors átszelésére, ahol a gyalogosok és kerékpárosok szabadon mozoghatnának a parkszerű területeken a blokkok között, biztonságosan. A Los Angeles-i példa ugyanakkor azt mutatja, hogy a meglévő főutak hogyan tudnak alkalmazkodni az egyre több emberhez, hatékonyan mozgatva őket, miközben beengedik a gyalogosokat, biciklistákat és autonóm járműveket is.
  • Az AI-alapú mobilitás egyre fejlettebb, de az inkonzisztens helyinformáció továbbra is gátolja a térnyerését. Ennek oka, hogy a városaink mobilitását irányító felek, például az önkormányzatok és a szállítási szolgáltatók más-más érdekeltségűek. Egyesítve az adatokat a különböző csoportoktól, javíthatjuk az automatizált szolgáltatásokat.
  • A HERE Open Location Platform egy lehetőség arra, hogy ezt a tudást megoszthassuk. Azáltal, hogy a kormányok és a vállalkozások számára lehetővé teszi az adatok cseréjét és felhasználását, az automatizált szállítás hatékonyabbá tehető a helyinformációval.
  • A Honda „Safe Swarm” koncepciója a jármű-jármű közötti kommunikációt használja a járművezetők figyelmeztetésére a közelgő forgalmi helyzetekről és a többi járművezető által végzett tevékenységekről, segítve őket abban, hogy megakadályozzák a baleseteket. Ez a technológia arra is felhasználható, hogy az autonóm járművek megosszák egymással a tudásukat és együttműködjenek a forgalom és a balesetek elkerülésében.

Forrás: HERE 360

https://360.here.com/mobility-is-changing-but-how-can-we-ensure-its-for-the-better

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936