Jön a lézer: a Tesla száműzné a 100 éves múltú hagyományos ablaktörlőket

Az autóipar az elmúlt évtizedekben rengeteg új fejlesztéssel rukkolt elő, de van egy olyan alkatrész, ami nem sokat változott. Ilyen a Florence Lawrence által 1917-ben bemutatott elektromos ablaktörlő rendszer.

Most azonban a Tesla levédetett egy új technológiát, melynek lényege, hogy nem tisztítófolyadék és mozgó lapátok segítségével, hanem lézerfénnyel tisztítja meg a szélvédőt, és ezenkívül az autó oldalüvegeit, lámpáit és különböző szenzorait is.

Forrás: HVG

Az amerikai vállalat szabadalma szerint egy különleges szenzor érzékeli a szennyeződéseket, amelyeket meg tud különböztetni például az üvegeken elhelyezett matricáktól, majd pedig optimális erejű lézerfénnyel eltávolítja a piszkot.

Forrás: HVG

Az új technika persze számos kérdést vet fel. Meg kell vizsgálni például, hogy a lézerfény nem jár-e egészségügyi kockázatokkal, vagyis nem károsítja-e a szemet, illetve a bőrt. Emiatt nem lehet túlságosan nagy teljesítményű, a szennyeződés eltávolításához viszont mégis kellően erősnek kell lennie. Azt sem tudni továbbá, hogy a Tesla új rendszere milyen fejlettségi szinten van, tehát mikor kerülhet fel sorozatgyártású autóra, és hogy mennyivel növelheti meg az energiafogyasztást.

A lézeres megoldást akár a hagyományos ablaktörlő rendszerekkel is kombinálni lehet, illetve nem csak autókon, hanem akár a háztetőkre szerelt napelemek tisztításában, és ily módon a hatékonyságuk javításában is komoly szerepet játszhat.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/cegauto/20191205_jon_a_lezer_a_tesla_szamuzne_a_100_eves_multu_hagyomanyos_ablaktorloket

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936