Jön az elektromos autók forradalma

Manapság, amikor egy nagy autógyártó bemutat egy elektromos autót, nagy sajtóvisszhangot kap. Ez azért van, mert az elektromos autók népszerűek, különlegesek és futurisztikusak. Azonban egy nap majd az elektromos autók is csak autók lesznek.  De mikor fog ez megtörténni? Mikor nem számítanak majd az elektromos autók újdonságnak? Előbb, mint gondolnánk. A Bloomberg New Energy Finance elemzői szerint 20 év múlva az új autók több mint fele elektromos lesz. De ahhoz, hogy az elektromos autók a benzines autókhoz hasonlóan természetes jelenséggé váljanak, még sok dolognak kell történnie, és ezek nem ugyanabban az időben következnek majd be mindenhol.

Először is, az elektromos autóknak nagyobb távolságot kell tudniuk megtenni egy töltéssel, és ehhez a töltési folyamatnak is gyorsabbnak kell lennie. Seth Goldstein, a Morningstar elektromos járműiparának kutatója azt jósolja, hogy 10 éven belül az elektromos autók átlagosan 483 km-t fognak tudni megtenni egy töltéssel, ami elegendő a legtöbb ember kényelméhez. Ez a szám jelenleg átlagosan mintegy 322 km. Ennek inkább csak pszichológiai jelentősége van, hiszen a legtöbb ember 322 km-nél kevesebbet tesz meg egy nap. A fejlesztéseknek köszönhetően a jobb akkumulátorok több energiát tárolhatnak, a gyártási folyamat javulása pedig csökkentheti az akkumulátorok árát.

Az embereknek a „tankolásról” is másképp kell gondolkodniuk, mint eddig. Még akkor is, ha az elektromos járműgyártók képesek lerövidíteni az akkumulátor töltéséhez szükséges időt, ez általában nem lesz egy gyors folyamat, nem olyan, mint amikor megállunk a benzines autót megtankolni pár percre. Ideális esetben akkor töltik az akkumulátort, amikor az autót hosszabb ideig lehet parkolni, mint például a garázsban, az irodában, bevásárlóközpontokban vagy motelekben. Azonban hosszú vidéki utazás esetén szóba jöhetnek a pihenőhelyeken lévő autópálya-töltők. Jelenleg számos vállalat és iparági csoport dolgozik a gyors töltők hálózatának kiépítésén.

Ezeken túlmenően, pusztán nagyobb elektromos autó választékra van szükségük a vásárlóknak. Jelenleg, ha valaki egy elektromos autót szeretne vásárolni, nagyon kevés lehetősége van. De mivel egyre több versenytárs lép be a piacra, az elektromos járművek értékesítése természetesen növekedni fog, és az ügyfelek nagyobb valószínűséggel találnak egy olyan elektromos autót, amely megfelel az alapvető szükségleteiknek és ízlésüknek. Ezzel egy időben az árak is csökkenni fognak, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elektromos autók szervizelése és üzemanyaga sokkal kevesebbe kerül, mint a benzines vagy a dízel autók esetében.

Szakértők szerint a fentiek mintegy körülbelül tíz év leforgása alatt fognak megtörténni, és addigra talán már természetessé válik, hogy elektromos autókat vásároljunk.

Forrás: CNN Buisness

https://edition.cnn.com/2019/07/18/cars/electric-car-market-sales/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936