Jönnek a zajos elektromos autók: az EU törvényei a figyelmeztető hangokról július 1-én lép hatályba

Július 1.-től minden négy vagy több kerekű elektromos járműnek rendelkeznie kell „Akusztikus Jármű Figyelmeztető Rendszerrel” (AVAS), mely legalább 56 decibeles folyamatos zajt bocsát ki magából, ha a jármű 20 km/h-val vagy annál lassabban halad.

Az új szabályozás az emberek azon aggodalmára reagál, hogy nem hallják a közeledő elektromos járműveket. A hanghatás nincs konkrétan meghatározva, de annak megfelelően kell hangosodnia, vagy halkulnia, hogy a jármű gyorsul vagy lassul. Az 56 Db nem kifejezett hangos, halkabb, mint például egy elektromos fogkefe. Egy diesel teherautó például 85 Db-es zajt ad ki magából haladáskor, míg az elektromos autóknak maximum 75 Db-es hanghatás lesz előírva. Tehát a fülhallgatóval közlekedő gyalogosoknak például továbbra is abszolút nem lesz hallható.

A szabályok megengedik az autógyártóknak, hogy a vezetők választhassanak a különböző hangok között, feltéve, ha az megfelel az előírt frekvenciának és aszerint változik, hogy gyorsul vagy lassul az autó.

Egyelőre nincs kutatási eredmény arra vonatkozóan, hogy egy zajt kibocsátó elektromos autó biztonságosabb lenne, mint egy csendes, egy norvég kutatás van folyamatban, melynek az eredmény egy hónapon belül várható.

Forrás: newatlas.com

https://newatlas.com/eu-ev-acoustic-noise-avas/60022/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936