Kalifornia engedélyezi a Waymo autonóm jármű szolgáltatását

Az autonóm járműgyártók, a General Motors és az Alphabet Inc. mostantól beszedhetik a viteldíjakat az önvezető autók utasaitól Kaliforniában.

Az Állami Közművek Bizottsága (CPUC) ezen a héten zöld utat adott a GM Cruise és Alphabet’s Waymo számára, hogy díjat számítson fel az autonóm járműveiben – biztonsági vezetők jelenlétében – végzett személyszállítási szolgáltatásáért.

Vezető nélküli taxik évek óta kóborolnak Kalifornia utcáin, tesztelik a funkciókat, és ingyenes utazást biztosítanak a vállalkozó utazóknak. Az újonnan kiadott „Drivered Deployment” engedélyek azonban ezentúl lehetővé teszik a cégek számára, hogy szolgáltatásaikból ténylegesen bevételre tegyenek szert.

A Reuters szerint a Cruise „néhány közutat” használhat San Franciscóban este 10 és reggel 6 óra között 50 km/h-ás sebességig. Eközben a Waymo San Francisco és San Mateo megyék egyes részein akár 100 km/h-ás sebességgel is üzemelhet. Erős köd vagy heves esőzés idején egyik közlekedése sem engedélyezett.

„Ez egy újabb pozitív lépés előre” – mondta Prashanthi Raman, a Cruise globális kormányzati ügyekért felelős alelnöke a Reutersnek adott nyilatkozatában. „Küldetésünk mindig is az volt, hogy egy vezető nélküli kereskedelmi fuvarozási szolgáltatást indítsunk el itt, San Franciscóban, és ennek megvalósítása érdekében továbbra is együttműködünk szabályozóinkkal.”

A Waymo, amely 2018 óta alkalmaz sofőr nélküli taxikat Phoenixben, azt tervezi, hogy az Arizonában tanultakat alkalmazni fogja „növekvő San Franciscó-i szolgáltatásukban” – mondta a cég a Reutersnek. Egy augusztusi kaliforniai tesztelői programot követően a Waymo azt állítja, hogy „utasok tízezrei” vannak a várólistáján. „Az elkövetkező hetekben elkezdjük kínálni a fizetős utakat a programon keresztül” – közölte a cég.

Forrás: PCMag

https://www.pcmag.com/news/california-greenlights-cruise-waymo-autonomous-vehicle-service

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936