Kína állítólag olyan autókat fejlesztett ki, amelyek 35 mm-rel lebegnek a talaj felett, és akár 230 km/h-ás sebességet is elérhetnek

A helyi média szerint kínai kutatóknak sikerült egy 2,8 tonnás autót a föld felett 35 mm-rel lebegtetni a helyi média szerint. Nem egészen az a repülő autó, amire már évek óta várunk, de még mindig elég lenyűgöző. A bravúrt a kelet-kínai Jiangsu tartomány egyik autópályáján végrehajtott teszt során érték el. A Chengdu-i Southwest Jiaotong Egyetem kutatói által kifejlesztett autó állandó elektromágnesekkel van felszerelve, és mágneses levitációs (maglev) technológiát alkalmaz a levegőben való lebegéshez. A maglev propulziós rendszert először az 1940-es években fejlesztették ki, és jelenleg is használják bizonyos típusú vonatközlekedésben. Azonban ez az első eset, hogy maglev autót fejlesztettek ki Kínában.

Az állandó elektromágnesekkel felszerelt autót a Jiangsu tartományban található Gaochun-Xuancheng gyorsforgalmi út egy szakaszára szerelt vezetősínek irányították. A fehérre és kékre festett szedán sikeresen megtett valamekkora távolságot (a pontos távot nem közölték) a talaj felett.

Deng Zigang, az egyetem professzora és csapatvezetője elmondta: „Következő lépésünk az lesz, hogy a tényleges jármű fejlesztésére összpontosítsunk, hogy megvalósítsuk azt a gyönyörű elképzelést, hogy az első maglev-autó „felszáll és halad”. Ez a lépés lényeges támogatást nyújt a maglev autók fejlesztéséhez Kínában.”

Az elmúlt néhány évben Kína az élen járt a maglev-szállítás fejlesztésében és kutatásában. Még 2004-ben Sanghaiban helyezték üzembe az első kereskedelmi maglev vonalat, amely német technológiára épül, és közel 435 km/h-ás végsebességgel rendelkezik.
Az ország az első hazai fejlesztésű kereskedelmi maglev vonaton is dolgozik, amely márciusban egy sor teszten ment át. A maglev autókban azonban megvan a lehetőség, hogy valami nagyot alkossanak, különösen, ha Elon Musk földalatti autópályákról alkotott elképzelésével párosulnak.

Forrás: Luxus Launches

https://luxurylaunches.com/transport/china-levitating-cars.php

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936