Kínában olcsóbb technológiát találtak az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges lítium előállítására

Egy technológiai áttörésnek köszönhetően könnyebbé és olcsóbbá vált az elektromos autó akkumulátorok kulcsfontosságú összetevőjének előállítása Kínában. A Kínai Tudományos Akadémia által finanszírozott 15 éves kutatási projekt kifejlesztette a lítium más ásványi anyagoktól, különösen a magnéziumtól való leválasztásának költséghatékony módját. A lítium kitermelésének költsége az új eljárás során 2400 dollár / tonna „rekord alacsony” értékre csökkent egy kínai kormányzati jelentés szerint. Bár Kína lítium kitermelése még mindig viszonylag alacsony, de így is a világ lítium-ion akkumulátorainak kétharmadát ott gyártják, szemben az Egyesült Államok 5%-os arányával, és a világ lítium-feldolgozó létesítményeinek többsége is kínai irányítás alatt áll.

Az új előállítási technológiát használó Qinghai Lithium Industries állítása szerint a megadott gyártási költség nem tartalmazza az adókat és a banki hitelkamatokat, de a jövőben arra számítanak, hogy a folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően még tovább fognak csökkenni a költségek.

Dr. Ren Dongming, a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság irányítása alatt működő Megújuló Energia Fejlesztési Központjának igazgatója szerint a vonzó gazdasági megtérülés növelheti majd a lítium-beszállítók számát, segítve az akkumulátorok árának csökkentését.

Az elektromos autók árának csaknem a felét az akkumulátor teszi ki, így az olcsóbb akkumulátornak nagy jelentősége van. Az alacsonyabb árak, a hosszabb utak megtételére való alkalmasság és a javuló infrastruktúra – mint a töltőhelyek nagyobb száma – vonzóbbá teszik az elektromos autókat.  Egy német kutatóintézet szerint világszerte az utakon az autók 4%-a elektromos meghajtású. A legtöbbet, közel 1 millió elektromos autót Kínában regisztrálták, amely a világ lítiumban leggazdagabb országa.  A Kínai kormány 2017-es becslése szerint a Tibeti fennsíkon van a világ lítium készletének 60%-a. Az Egyesült Államok Geológiai felmérése tavaly ennél jóval alacsonyabbra, 7%-ra becsülte Kína részesedését a világ lítium készletéből.

Forrás: Inkstone

https://www.inkstonenews.com/science/chinas-lithium-breakthrough-could-be-game-changer-electric-cars/article/3010277

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936