Kínai az új Ikarus elektromos busz

Hazánkban sem ismeretlen a kínai állam tulajdonában lévő China Railway Rolling Stock Corporation, az az a CRRC vonatgyártó vállalat. A cég neve már többször is felmerült a  Budapest-Belgrád vasútvonalépítésével kapcsolatban. A CRRC csoport jelenleg a világ legnagyobb vasútijármű-gyártó vállalata, de nem csak vasúti járműveket, hanem földmunkagépeket, akkumulátorokat és persze autóbuszokat is gyártanak. Az óriásvállalat egyik elektromos busztípusából, eredeti nevén a San Bus Kingből érkezett nemrég egy példány Székesfehérvárra.

Valószínűleg az Ikarusnál érezték, hogy a San Bus King név nem valami ütős Magyarországon, ezért átnevezték a már újabban C12-nek nevezett típust Ikarus-CRRC IC 12 U CityPioneer-nek. A CityPioneer egyébként a korszerű elektromos buszoktól műszaki értelemben egyáltalán nem marad le. A jármű 2540 milliméter széles, pontosan 12 méter hosszú és 3,2 méter magas. A futóművei ZF márkájúak, a hajtásrendszer pedig a CRRC új fejlesztése, amihez a CRRC legújabb fejlesztésű TP-5-ös akkupakkja tartozik. Ezzel az új pakkal a busz 260, a segédüzemek, például légkondi, bekapcsolásával 200 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. Egyébként ez nagyjából annyi, mint a szintén kínai eredetű, Komáromban gyártott BYD K9 buszé. A töltés a szintén CRRC által gyártott töltőberendezés segítségével lehetséges, a teljes feltöltés 5-6 órát vesz igénybe. Az Ikarus közleménye szerint a 18, a CRRC katalógus szerint 19 tonna össztömegű autóbusz összesen 76 utas befogadására alkalmas. A CityPioneer a városi buszokra nem jellemző nyolcvanas tempóra is képes, így akár helyközi busznak is használható.

Hamarosan Székesfehérváron megkezdi próbafutásait. Ezután az Ikarus kiértékeli az eredményeket és nem sokkal később, már a jövő év közepén megkezdődhet a sorozatgyártás, így 2019-ben kétszáz, 2020-tól pedig már ezer darab CityPioneert gyártana a székesfehérvári Ikarus.

Forrás: Totalcar

Fotó: Electrobus

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2018/12/20/kinai_az_uj_ikarus_elektromos_busz/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936