Külön sáv az önvezető autóknak? Autonóm folyosót alakítanak ki Michiganben

Az állam és a magánszektor összefogásával egy 40 mérföldes területen alakítanak ki speciálisan az autonóm járműveknek fenntartott sávokat.

Detroitban és a michigani Ann Arborban, speciálisan az önvezető autók számára fenntartott sávokat alakítanak ki egy területen. Az állam és civil partnere, a Cavnue csütörtökön bejelentette új állami- és magán együttműködését, amelynek során Michigan délkeleti részén felépítik az első autonóm autósávot a tesztelés felgyorsítása érdekében. A végcél az, hogy megszüntessék a „régóta fennálló hiányosságokat” a térségben a közlekedéshez való hozzáférés területén.

Bár ezeket a sávokat elsőként az autonóm járművek tesztelésének szentelik, de az állam és a Cavnue is hosszútávon terveznek vele a jövőben. Ahogy az önvezető autók egyre okosabbá válnak, a sávok használhatók lesznek különböző járművek, mint például a nagy teherszállító autók által is. A Cavnue főleg a kisebb személyszállító kisbuszokra tervez elsőként, de a projekt már nagyobb nevek érdeklődését is magára vonta.

A Ford, a General Motors, a Waymo, az Argo AI, a Toyota, a Honda, a TuSimple, a BMW és sok más cég jelezte, hogy támogatja a projektet. Mindegyik cég együtt fog működni a Cavnue-val egy tanácsadó bizottság kialakításában, amely semleges szabványokat dolgoz ki a folyosó megvalósításának módjairól, így egyik vállalat sem jut nagyobb előnyhöz, mint a másik.

Ez egy hosszútávú projekt, amely valószínűleg még évekig nem fog megvalósulni. A projekt első szakasza ezen sávok tesztelésére és az utak megtervezésére összpontosít, ez két évig tarthat. A projekt következő szakaszait az építkezés után határozzák majd meg. A Cavnue megerősítette, hogy ezeket a sávokat csak az autonóm járművek használhatják majd, a hagyományos forgalom ezeken nem lesz engedélyezett.

Ezek a sávok a szolgáltatásokat fogják összekötni, amelynek révén Michigan állam támogatja a kisebb üzleteket is, valamint a detroit-i repülőteret, más közösségeket, akadémiai központokat és sok mást, köztük a Ford új mobilitási központját a Michigan-i Központi Állomáson.

Forrás: Cnet

https://www.cnet.com/roadshow/news/self-driving-car-testing-corridor-michigan/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936