Kutatási eredmények szerint a járművezetők nagy része nem érzi jól magát az autonóm járművekben

Az autóipar közeledik a teljesen autonóm járművekhez szükséges technológia felé. Nem csak a „kéz nélküli” járművekhez, hanem a „szundítson egyet munkába menet” járművekhez is. Mégis az amerikai sofőrök többsége kényelmetlenül érzi magát a gondolattól, hogy átadja az irányítást a volán mögött.

Az AutoPacific autóipari tanácsadó cég egy közelmúltbeli tanulmánya több mint 600, 18 és 80 év közötti, jogosítvánnyal rendelkező járművezetőt vizsgált meg országszerte. A tanulmány az autonóm járművekkel kapcsolatos érzéseket is felmérte, olyan témák mellett, mint a biztosítási felelősség, a baleseti felelősség és a legmegbízhatóbb autómárkák.

A tanulmány megállapította, hogy a válaszadók mindössze 29 százaléka mondta azt, hogy a jövőben szívesen „vezetne” egy teljesen autonóm járművet. 26 százalékuk azonban azt mondta, hogy jól érezné magát utasként valaki más autonóm járművében. Az életkor jelentős szerepet játszott ebben a statisztikában.

A tanulmány szerint a fiatalabb fogyasztók jobban elfogadják az új technológiát. A 18-29 éves válaszadók körülbelül 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy saját, teljesen autonóm járművet választana, míg a 60 év feletti vezetők mindössze 18 százaléka mondta ugyanezt.

„Ezt a technológiát a legtöbb fogyasztónak több éven át kell látnia és megtapasztalnia, mielőtt elfogadja” – mondta Ed Kim, az AutoPacific elnöke és vezető elemzője egy sajtóközleményben.

„Ez különbözik minden más jelenleg a piacon lévő automata technológiától, amelynél a vezető 100%-ig az irányítása alatt tartja a járművét.”

A tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók többsége megvárja, amíg bizonyítottan megbízható lesz, mielőtt elfogadná az ismeretlen technológiát.

A fiatalabbak azt is jobban elfogadják, hogy a jármű saját maga is elkerülő manővert végez vészhelyzetben, a 18-29 éves válaszadók 47 százaléka igennel válaszolt erre a kérdésre. Másrészt a 30-39 év közötti válaszadók mindössze 29 százaléka, a 60 év felettiek 20 százaléka mondta, hogy ezt el tudná fogadni.

A válaszadóknak csak közel harmada, 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bízik abban, hogy a Tesla egy biztonságos és megbízható, teljesen autonóm járművet fejleszt ki, ezt követi a Toyota 19 százalékkal és a BMW 18 százalékkal.

„A Tesla technológiai vezető hírneve és az a tény, hogy járművei jelenleg bizonyos fokú autonóm technológiákat kínálnak, akár megbízhatóan működnek, akár nem, versenyelőnyt biztosít számukra a fogyasztókkal szemben, amikor a jövőbeni teljes autonómiáról van szó” – mondta Kim.

A 18-29 éves válaszadók kevésbé neveztek meg egy autómárkát az autonóm fejlesztés esélyesének. Annak ellenére, hogy még járműveket sem árul, az Apple kapta a szavazatok 20 százalékát.

Forrás: News Week

https://www.newsweek.com/study-majority-drivers-dont-feel-comfortable-autonomous-vehicles-1685089?utm_source=Flipboard&utm_medium=App&utm_campaign=Partnerships

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936