Kutatói csoport cyberbiztonsági technológiát tesztel önvezető autók számára az Egyesült Királyságban

A Warwick Egyetem kutatói számos innovációt mutattak be, amelyek állításuk szerint növeli a connected és az autonóm járművek (CAV) közúti és cyber biztonságát.

Ha a következő években elterjednek az autonóm járművek, a hálózati kapcsolódási rendszerek védelme elsőrendű fontosságúvá válik a kutatók számára. Az Egyetem Közlekedési és Mobilitási Demonstráló projektjének keretein belül négy különböző innováció került kipróbálásra a Warwick-i és a Surrey-i Egyetemeken valamint a Millbrook Tesztpályán, melyek a CAV-ok és az út infrastruktúrája közötti kapcsolatot teszik biztonságosabbá.

Forrás: The Engineer

A technológiák közt szerepel az úgynevezett csoport aláírás, a kommunikációnak egy biztonságos formája, ami korlátozza az egyes autók által küldött adatmennyiséget és megnehezíti a hackerek számára a járművek hosszabb időn keresztül történő nyomonkövetését.

A csapat kidolgozott egy hitelesítési rendszert is, amely sorrendbe helyezi a jármű által kapott üzeneteket aszerint, hogy milyen információja van a küldőről; valamint egy edge-computing megközelítést, a Decentralizált PKI-t, ami képessé teszi a járművet a többi jármű azonosítására a jelenlegi módszereknél sokkal gyorsabban, a járművek felhőben tárolt kulcsinformációinak segítségével.

A negyedik innováció, a Decentralizált PKI Pszeudonímákkal, erre a rendszerre épít, a járművek számára időnként új személyazonossági adatok kiadásával az adatok védelmének céljából.

A kutatás összefoglalójában számos ajánlás szerepel, miszerint több kommunikációs infrastruktúra kialakítására, és a CAV-eket és az utcai infrastruktúrát érő különféle típusú cybertámadások tesztelésének képességére van szükség. Az összefoglaló alapján az 5G-t is be kellene vonni a tesztelésbe.

Forrás: The Engineer

https://www.theengineer.co.uk/uk-cav-security-driverless/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936