Kutatók mesterséges intelligencia alapú „füleket” fejlesztettek autóknak a biztonság növelésére

Autóvezetés közben egy gyorsan közeledő szirénázó jármű hangja sokszor nem beazonosítható, hogy honnan jön. Egy forgalmas úton, vagy kereszteződésben a vezető összezavarodhat, és rossz mozdulatot tesz, így akadályozhatja a megkülönböztető jelzést használó jármű továbbhaladását. Ilyen esetekben lehet hasznos egy korábbi figyelmeztetés a szirénázó jármű közeledésére, hogy maradjon ideje a vezetőnek a helyes és biztonságos döntést meghozni.

A németországi Oldenburgban elhelyezkedő Fraunhofer Institute for Digital Media Technology kutatói egy mesterséges intelligencián alapuló megoldást találtak erre, amely lehetővé teszi, hogy az autók halljanak és reagáljanak a környezetükre. A technológia része egy mikrofon, amely a tetőbe van beépítve. Ez egy olyan vezérlőegységhez kapcsolódik, amely a rendszert tápláló szoftvert tartalmazza. A szoftver különféle hangokból és számítógépes algoritmusokból álló könyvtárat használ, amely lehetővé teszi a meghatározott hangok akusztikus aláírásának felismerését, miközben figyelmen kívül hagyja az irreleváns háttérzajt. A csapat az archivált zajok széles skáláját használta a platformon működő algoritmusok kiképzéséhez.

A Fraunhofer IDMT saját úgynevezett „sugárzási algoritmusokat” is kidolgozott, amelyek lehetővé teszik a technológiának a mozgó hangforrások, például egy közeledő mentőautó szirénájának dinamikus lokalizálását.

A mai járművek esetében, amelyek elsősorban a külső zaj kizárására épülnek, és olyan hangrendszereket tartalmaznak, amelyek mellett semmit sem lehet hallani, csak a rádió hangját, ez a technológia hatékony módját biztosítja a vezető figyelmeztetésének a környező fontos eseményekre, beleértve egy közeledő mentőautót, vagy az utcán játszó gyerekeket.

A kutatók szerint a rendszer olyan érzékeny tud lenni, hogy a legkisebb veszélyre figyelmeztető zajt is észlelni tudja.

A technológia az autonóm járművek esetében is hasznos lehet. Bár rengeteg fejlesztés történt már az autonóm autókat segítő rendszerek esetében, ez az első, amely a külső hangokat képes észlelni.

A technológia még fejlesztés alatt áll, de a kutatók remélik, hogy 5 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/researchers-create-ears-for-cars-to-improve-road-safety/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936